Nemůžu zůstat na vozíku, musím zase pomáhat ostatním, říká Věra Suchá. Po covidu se znovu učí chodit

14. říjen 2021

Brzy po maturitě byla paní Věře Suché z Kutné Hory diagnostikována roztroušená skleróza. Nemoci se dokázala postavit a vystudovala ještě střední zdravotnickou školu. Za svoji práci ošetřovatelky a zdravotní sestry získala tituly Sestra roku a Sestra mého srdce. Letos prodělala covid-19 s velmi těžkým průběhem a skončila na vozíku. Teď se znovu učí chodit.

Věra Suchá nejprve vystudovala střední obchodní školu. Hned o prázdninách po maturitě se jí začaly objevovat první zdravotní problémy, např. zakopávala a brněly jí nohy: „Já jsem to přisuzovala novým botám, a protože jsem si chtěla užít poslední prázdniny, tak jsem to moc neřešila. Změna ale nastala, když necitlivost a brnění nohou postupovaly až do pasu. Navíc jsem měla problémy i s pravou rukou, takže jsem se nemohla učesat a namalovat řasy, což bylo pro 18letou holku poměrně důležité.“

Paní Věra pak zašla k lékaři a ten ji poslal na neurologii. Tam strávila 6 týdnů a nakonec vyslechla diagnózu: roztroušená skleróza.

Paní Věra Suchá

„Chtěla jsem o té nemoci zjistit víc, ale po revoluci (sametové) tady nebyla žádná pořádná literatura. Tak jsem se rozhodla, že půjdu dálkově studovat střední zdravotnickou školu. Dálkově proto, že jsem se musela ještě starat o malého bratra,“ popisuje paní Věra, která při studiu nejprve pracovala jako prodavačka v kantýně, následně jako sanitární sestra v čáslavské nemocnici, poté jako ošetřovatelka v Kutné Hoře, pomocná ošetřovatelka na záchrance a po maturitě jako zdravotní sestra v nemocnici v Kolíně.

„Zdravotnická škola mi sice dala hodně, ale neodpověděla mi na mé otázky ohledně roztroušené sklerózy. Nakonec jsem zjistila, že nejlepší praxe je vlastní zkušenost. Lékaři mi stále kvůli té nemoci něco zakazovali, ale neřekli proč. Např. že nesmím na sluníčko. Tak já jsem se sebrala a odjela do Tuniska. A nic mi nebylo. Nikdy jsem se z té nemoci nehroutila. Ani dnes, když jsem na vozíku,“ dodává paní Věra.

Paní Věra Suchá

V dubnu (2021) prodělala Věra Suchá onemocnění Covid-19. Nakazila se těsně před očkováním. V nemocnici strávila celkem 32 dní na plicní podpoře, s horečkami a těžkým zápalem plic. Když ji pouštěli domů, učila se dýchat a dodnes je na invalidním vozíku. Má necitlivé nohy, ale už se na ně po půl roce alespoň postaví a zkouší chodit: „Ono to půjde. Do prosince chci stát na vlastních nohách, bez problémů chodit, normálně fungovat a z pozice zdravotní sestry zase pomáhat ostatním.“

Paní Věra z Kutnohorska potřebuje speciální neurostimulátor, na který je vypsaná sbírka https://www.znesnaze21.cz/sbirka/pomoc-pro-veru-sestru-roku-s-roztrousenou-sklerozou/darovat.

V Kutné Hoře vede od roku 2000 neziskovou organizaci Roska (zdravotnické sdružení, které pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou). V roce 2011 získala titul Sestra roku a Sestra mého srdce. Má dvě dcery (15 a 18) a obě chtějí studovat zdravotnickou školu, obor neurologie.

Spustit audio