Nemocný trpící diabetes druhého typu má celoživotní problém a musí s ním počítat

14. leden 2021

Při onemocnění diabetes je nutné dodržovat zdravý životní styl po celý život. Pokud ho pacient nedodržuje, může si způsobit vážné zdravotní problémy.

Vánoce jsou sice za námi, ale ve většině domácností je stále mnoho sladkostí, které jsou pokušením i pro lidi trpící cukrovkou. Mohou si i oni mohou výjimečně zahřešit? Doktorka Kateřina Cajthamlová to rozhodně nedoporučuje:

"Co to je vlastně hřích? Hřích je to, co člověk dělá i když se to nesmí a hřích se nám vždy vymstí. Systém brzda plyn není nikdy správný. Nemocný trpící diabetes druhého typu má celoživotní problém a musí s ním počítat. A pokud neustále strká hlavu pod koberec a dělá, že to neexistuje, zkracuje si život a zvyšuje komplikace. A ty jsou u diabetes velmi nepříjemné. Patří mezi ně například slepota nebo sekundární postižení ledvin. Dalším postižením je také diabetická noha, což je uzavírání cév dolních končetin. Důsledek toho, že se cévy zanášejí nadbytečnými tuky a při výkyvech glykemie trpí cévní stěna. Tohle vše diabetik riskuje, pokud nedoržuje doporučený životní styl. Jít se projít, je podstatně lepší než si zahřešit sladkostí."

V audiozáznamu si můžete poslechnout další rady doktorky Kateřiny Cajthamlové v souvislosti s onemocněním diabetes a také odpovědi na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio