Nemocnicím v Karlovarském kraji chybí personál. Plánované operace zatím neomezují

10. únor 2022 08:55

Problém s personálem mají nemocnice v Karlovarském kraji. Kvůli karanténám a covidu-19 chybí sestry i lékaři. Aby oddělení nekolabovala, vypomáhají si přesunem personálu.

Složité plánování služeb a výpomoc sester, lékařů i sanitářů z jiných oddělení - tak to vypadá v nemocnicích v Karlovarském kraji. Kvůli karanténám a onemocnění covid-19 totiž chybí personál. I přesto se ale třeba v nemocnici v Sokolově daří provoz zařídit tak, aby nemuseli rušit plánované operace.

Komplikace se zajištěním služeb jsou tam na všech odděleních. Zdravotních sester chybí v nemocnici skoro padesát. „Chvíli chybí na jednom oddělení, pak na druhém. Naštěstí to není naráz všude, takže si ještě dokážeme pomoct přesouváním personálu z oddělení na oddělení,“ potvrdila hlavní sestra Martina Kalendová.

Největší problém podle ní nastává na odděleních, kde je potřeba odborníků, které nemůže jen tak někdo zastoupit. „Řešit se to zatím ještě dá, ale samozřejmě jsou i jednotky oddělení jako například resuscitační péče, kde ten personál zastoupit nemůžeme,“ doplnila Kalendová.

Plánované operace nemocnice zatím omezovat nemusí. „Zatím se nám to daří obsáhnout, takže není potřeba nějak omezovat operace nebo ambulantní vyšetření pacientů. V současné době nám chybí deset lékařů,“ řekl lékařský ředitel Andrej Farkaš.

Podobná situace je i v ostatních nemocnicích v Karlovarském kraji.

Spustit audio