Nemocnice v kraji omezují návštěvy

31. leden 2019 08:10

Některé nemocnice v Plzeňském kraji omezily návštěvy kvůli velkému výskytu respiračních nemocí. Epidemie je zatím na jihu Plzeňska.

Jako první vyhlásila v úterý zákaz návštěv Psychiatrická nemocnice v Dobřanech, a to v celém svém areálu. Zákaz návštěv kvůli zvýšenému počtu respiračních onemocnění a chřipek vyhlásila dnes ráno i plzeňská nemocnice Privamed.

Ode dneška vyhlásila zákaz návštěv také Fakultní nemocnice Plzeň. Zákaz, který platí do odvolání, se týká řady oddělení. V areálu na Borech je to ARO, tedy Anesteziologicko-resuscitační oddělení, včetně Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče a dlouhodobé intenzivní péče. Dále návštěvy nesmí na Geriatrické oddělení a také na všechny jednotky intenzivní péče na všech klinikách a odděleních. V lochotínském areálu FN se zákaz návštěv týká Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, pak Hematologicko-onkologického oddělení, Hematologicko-onkologického oddělení Dětské kliniky, oddělení šestinedělí na Gynekologicko-porodnické klinice a opět zákaz platí i pro všechny jednotky intenzivní péče. 

Krajské nemocnice zatím fungují bez omezení návštěv. Apelují ale na příbuzné a přátele hospitalizovaných, aby se chovali zodpovědně a v případě příznaků virózy nebo chřipky návštěvu nemocných raději odložili, případně aby si při kontaktu s nemocnými zakrývali ústa a nos. 

Stav je na hraně epidemie

Epidemiologové z Krajské hygienické stanice uveřejní čerstvá čísla ohledně výskytu respiračních chorob v pátek odpoledne. Podle posledních údajů v celém Plzeňském kraji sice nemocnost chřipkou a respiračními onemocněními vzrostla, ale zatím je pod hranicí epidemie. Koncem minulého týdne bylo v regionu 1298 nemocných na sto tisíc obyvatel, přičemž hranice epidemie je 1500 nemocných. Překročená je jenom v jednom ze sedmi okresů, a to na jihu Plzeňska, kde sídlí i Psychiatrická nemocnice. A v Plzni-městě jsme těsně pod touto hranicí - bylo tu 1499 nemocných. Celkově je v kraji nemocnost pod republikovým průměrem, který aktuálně dosahuje čísla 1447 na sto tisíc obyvatel.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio