Nemocnice v Karlovarském kraji vyčleňují lůžka pro nakažené koronavirem

20. březen 2020 12:20

Nemocnice v Karlovarském kraji vyčleňují lůžka pro hospitalizaci nakažených koronavirem. Krajské nemocnice budou pacienty přednostně směřovat na infekční oddělení karlovarské nemocnice, rezervu bude ale mít nemocnice v Chebu.

Kapacity připravují i soukromé nemocnice v Sokolově a Ostrově. „Tím, že máme infekční oddělení v karlovarské nemocnice, jsme na případné pacienty s nákazou připraveni. Ale jen v případě, že bude dost ochranných pomůcek,“ uvedl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice a. s. (KKN) Vladislav Podracký. 

Karlovarské infekční oddělení má 20 lůžek, v případě potřeby je nemocnice schopna vyčlenit i další lůžka. V Karlových Varech je 25 a v Chebu 17 lůžek intenzivní péče a nemocnice mají 24 ventilátorů v Karlových Varech a 11 v Chebu. Nemocnice s tím, že by se měly připravit na hospitalizaci nakažených pacientů, počítaly. Nově to všem nemocnicích akutní lůžkové péče ve čtvrtek nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Pro péči o nakažené pacienty musí nemocnice mít i vyhrazený personál.

Nemocnice v Sokolově a v Ostrově spadající pod společnost Penta Hospitals CZ už také chystají opatření a vyčleňují lůžka i personál v souvislosti s nařízením vlády. „Protože nemáme infekční oddělení ani v jedné z nemocnic, tak jsme již včera (ve čtvrtek) připravili v sokolovské nemocnici tři kompletní izolační lůžka, která jsou umístěná na oddělení chirurgie a neurologie,“ řekla mluvčí Penta Hospitals CZ Markéta Singerová. Podle ní krizový tým nemocnic o dalších lůžkách teprve jedná.

Limitující je podle mluvčího KKN ale právě nedostatek respirátorů a roušek. „Spolupracujeme se soukromými firmami a dobrovolníky, kteří nám roušky vyrábějí. Respirátorů máme stále nedostatek, pokud by bylo nakažených pacientů více,“ konstatoval Podracký. Také sokolovská i ostrovská nemocnice vyzývá dobrovolníky, aby jim zasílali ušité roušky.

V Karlovarském kraji bylo k 19. březnu 23 lidí nakažených koronavirem. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku dnes (20. 3.) dopoledne stoupl na 774. 

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související