Německo zřejmě zařadí Českou republiku na seznam rizikových oblastí. Omezení se možná dotknou i hranic

23. září 2020 08:30

Pendleři nejen v Karlovarském kraji doufají, že budou moci i nadále jezdit za prací do Německa. Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček totiž oznámil, že sousední země uvažuje o zařazení České republiky na seznam rizikových oblastí.

Německo zřejmě zařadí celou Českou republiku mezi rizikové oblasti a bude pro vstup na své území vyžadovat test na koronavirus nebo karanténu. V úterý to v Bruselu řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Omezení nejméně do 1. října se netýká pendlerů a pracovníků v mezinárodní dopravě, řekl náměstek ministra Martin Smolka. Podle předsedy sdružení Pendleři bez hranic Jana Průhy už teď němečtí zaměstnavatelé dávají českým pendlerům doklady o zaměstnání, aby se mohli prokázat při přejezdu hranic.

„Zatím můžeme jen předpokládat, protože žádné přesné informace nemáme. Nicméně já za sebe očekávám od německé strany racionální přístup. Očekávám, že pokud k nějakému omezení dojde, tak se bude týkat lidí a turistů, kteří jezdí do Německa nakupovat,“ řekl Průha.

O zařazení České republiky na seznam rizikových oblastí by mělo Německo rozhodnout během dneška 23. září. Německo už nyní považuje za epidemiologicky rizikové oblasti Prahu a Středočeský kraj.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio