Nemám ráda, když se mě muži snaží převtipnit, říká autorka Historek z Tinderu

30. duben 2024

První rande může být plné nervozity, leckomu připomíná pracovní pohovor. Většina lidí se shoduje, že je dobré být sám sebou. Když jsou lidé uvolnění, vtipkují, sdílí, co je těší, pravděpodobně to druhého zaujme. Není od věci se zaměřit taky na vyváženost, když se snažíte někoho oslnit, nejspíše to nebude fungovat. Zajímáte se o sebe oba? V podcastu Moderní láska jsme na téma první rande zpovídali stand up komičku a spisovatelku Lucii Macháčkovou.

Markéta: Jak poznat, že první rande má nějaký potenciál?

Petr: A co je pro tebe dobré rande?

Lucie: Pro mě je green flag právě jeho humor, celkově smysl pro humor. Nebo plynulost konverzace. Říká se, že s tím pravým můžete i mlčet, ale já bych to nevztahovala na první rande. Byla jsem na speed datingu. Když jsem rešeršovala pro knihu Historky z Tinderu, tak jsem šla, abych to zažila a mohla o tom napsat. Úplně jsem cítila, jak s některým člověkem je 5 minut opravdu velmi dlouhých a s některými to fakt uteklo. To je za mě ten kalibr. Já vím, že někteří jsou introvertnější a déle jim trvá, než se rozmluví. Ale někdy konverzace fakt vázne a já se musím hodně snažit, aby se něco říkalo. To se mi stalo, měla jsem pocit, že jsem se na rande nadřela, abych z protějšku něco dostala. On tak seděl a nic neříkal. A pak mi napsal zprávu, jak to bylo výborný, jak jsme si to užili a že jsme si pokecali. A já si říkám no dobrý, ale já jsem tak zpocená, že ti pošlu fakturu. Vůbec to nebylo odlehčený. Mám ráda, když konverzace plyne. Něco vypráví a ty si říkáš, já ti k tomu potřebuju říct tohle. Jakmile se začnou říkat historky z dětství, tak to je super. To mám hrozně ráda, protože mám bláznivou rodinu a mám ráda, když má taky někdo bláznivou rodinu a společně sdílíme historky. Najednou to plyne a zjistíš už jede poslední metro, ani nevíš jak. Tak to je za mě dobrý rande. Takový, u kterýho si ani nevšimneš, že ti pomalu ujíždí poslední metro.

Čtěte také

Markéta: Jak se v čase vyvíjel tvůj přístup k randění?

Lucie: Nemám vysoká očekávání, že si řeknu a teď jdu potkat tu svoji životní lásku a to bude ten pravej. Spíš do toho vstupuji s myšlenkou, že si s někým píšu a jdu s ním na drink, na kafe nebo na oběd. Nevkládám do situace velké naděje. Neříkám si, že to musí dopadnout dobře a že musím člověka okouzlit. Říkám si, že někoho potkám a uvidím, co se bude dít.

Markéta: Přesně to bych ze své role psychoterapeutky doporučila. Soustředit se jenom na situaci, ve které jsme a nechodit na rande s tím, že potkám budoucího manžela. Nebo přemýšlet o tom, jak cinkají svatební zvony.

Petr: Jsou z tebe chlapi nervózní? Přece jenom jsi známá.

Čtěte také

Lucie: Myslím, že jo. Projevuje se to ve dvou věcech. Buď se snaží být strašně vtipní a mají pocit, že mě potřebují převtipnit, to je fakt špatný. Když člověk začne tlačit na pilu, ono se to pozná. Je rozdíl, když jsi přirozeně vtipnej. Nebo i v momentě, kdy jsi přirozeně vtipnej, ale hodně se snažíš být vtipnej a dělat hlášky a narážky. Z toho mám občas pocit, že mi jako praskne hlava. Pojďme se normálně bavit, pojďme si povídat.

Markéta: Moje klientky si hodně stěžují, a jsme v tom gender stereotypu, že jsou to hlavně muži, kteří zvou na to první rande. Ale nikdo nenavrhne pořádně čas, nevymyslí místo a je to frustrující.

Lucie: Já jsem hodně organizovaná a z toho bych zešílela. Tak spolu někam půjdem. Já klidně navrhnu, že v pátek půjdeme tam a tam. Ale v momentě, kdy člověk řekne ne, nemůžu, tak potom je to, kámo, na tobě. Abys zase ty přišel s protinávrhem. Protože potom si člověk připadá jako nějaký Trip Advisor který říká různé možnosti, co by se vám mohlo líbit. A druhý to sestřeluje. Je potřeba, aby tam byla dynamika.

Pusťte si celý rozhovor s Lucií Macháčkovou o prvním rande.

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související