Některým obyvatelům Nového Boru od února zdraží teplo o zhruba 80 procent

23. leden 2022 14:22

Obyvatelé Nového Boru napojení na městské vytápění se musejí od února připravit na výrazné zvýšení záloh za teplo. Nový rozpis dostanou v těchto dnech.

Městské společnosti Teplo Nový Bor dosavadní dodavatel, firma Lumius, náhle zrušil dodávky plynu. Hrozilo tak, že by asi třetina domácností ve městě, které jsou napojené městské vytápění, přišly o teplo a teplou vodu.

Teplárna proto sehnala nového dodavatele, ale ten má ceny s ohledem na aktuální situaci na energetickém trhu výrazně vyšší, a to zhruba o 80 procent. Lidé tak od února za gigajoul zaplatí 990 korun.

Městská společnost bude chtít věc řešit právní cestou. „Žalobu budeme dávat, to je první věc. A druhá věc, že optimum je, aby lidé, kdo může, aby si ty radiátory tlumili, protože každý metr plynu teď stojí mnohem víc než dřív,“ uvedl ředitel společnosti Milan Přívratský. Zákazníci se podle něj můžou obrátit i na speciální linku, která je uvedená na webu města.

Teplo zdražuje i jinde

Jen se společností Lumius, která vypověděla dodávky v Novém Boru, mělo problémy i několik dalších měst v regionu, například Hejnice a Hrádek nad Nisou. V obou městech se také od Nového roku teplo výrazně zdražilo, protože jim podnik vypovědel dodávky a museli narycho sehnat nové, a tedy dražší dodavatele. Problémy podobného rázu řeší i Liberecký kraj. Lumius dodával teplo do 19 krajských organizací včetně samotného Krajského úřadu v Liberci.

Spustit audio

Související