Některé lesy v okolí Blovic jsou nepřístupné. Odstraňují se spadané stromy

25. červenec 2021 12:30, aktualizováno

Lesy u Blovic na jižním Plzeňsku jsou od začátku prázdnin nepřístupné. Hrozí v nich pády stromů nebo větví. Je to následek dvou posledních vichřic ze začátku července. K nejpostiženějším oblastem patří Kamensko, Doubí, Španělsko a Rohatá.

Na kraji lesů v okolí Blovic jsou cedulky, které vstup zakazují. Hrozí tam totiž pád stromů a větví po posledních dvou vichřicích. Přesto se najdou hazardéři, kteří třeba i pod nahnutými stromy sbírají houby.

V lese u Hradišťské Lhotky jsou vyvrácené, zlomené nebo nahnuté stromy a popadané větve. Vyvrácené stromy, ležící na zemi, již nebezpečné nejsou. „Nahnutí jedinci jsou hodně nebezpeční. Mohou kdykoliv prasknout a spadnout,“ zmínil blovický lesník Radek Šinelář. Lesy jsou zavřené, na některých místech i ohraničené policejní páskou, a veřejnost by do nich neměla vstupovat.

Porost v některých částech lesa úplně zmizel. Druhá červencová vichřice polámala a vyvrátila téměř všechny stromy. V důsledku obrovského náporu větru nepadají jen smrky, ale i borovice, modříny a duby. Někde jsou dokonce celé porosty určené ke kácení.

Škody sahají do stovek tisíc korun

„Za normálních okolností jsme se potýkali s kůrovcem. Letos jsme měli radost, že toho tolik nebude a bohužel tato větrná kalamita nám ukázala svoji sílu,“ uvedl místostarosta Blovic Michal Hodek.

Zákaz vstupu do lesa by mohl trvat téměř celý tento rok. Následky silných větrů není možné vyřešit v řádu týdnů. Samotná obnova porostů pak bude trvat desítky let. Na některých místech se bude muset půda mechanicky srovnat a až poté bude provedena setba.

Město bude aktuálně řešit, jak naloží s velkým množstvím dřeva, které začal těžit i těžký harvestor. Nepoškozené dřevo se prodá firmám jako kulatina, zbylé jako otop.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio