Některé firmy v Plzeňském kraji mají nedostatek pracovníků, Úřad práce eviduje tisíce volných míst

22. březen 2023 12:29, aktualizováno

Některé firmy v Plzeňském kraji mají stále nedostatek pracovníků. Podle Úřadu práce je nabídka volných míst v regionu vyšší než počet nezaměstnaných. Jaké zaměstnance potřebují třeba v Panasonicu nebo v Daikinu?

Soustružník, obráběč kovů nebo také programátor či vývojář softwaru. Takové profese dlouhodobě chybí v Plzeňském kraji. Úřad práce aktuálně eviduje zhruba 20 tisíc volných pracovních míst, mezi nimi i kuchaře, prodavače nebo číšníky, a na každého uchazeče tak průměrně připadá 1 a půl volného místa. Některé firmy přitom rozšiřují výrobu a shánějí další pracovníky.

„V současné době máme zhruba 700 zaměstnanců a dalších 70 chceme přijmout do konce letošního roku. Nejvíce nám chybí odborní techničtí pracovníci, tedy technik schvalování dílů, specialista pro tvorbu a údržbu forem a podobně. Těchto pozic je otevřených zhruba 40. Obecně je naším plánem do roku 2025 dosáhnout finálního stavu 3 000 zaměstnanců,“ uvedl Radek Vach, tiskový mluvčí plzeňského Panasonicu. Hůře se dle něj shání i odborné výrobní pozice, tedy obsluha strojů a zařízení, například lisů. Lidí, kteří jsou na toto vyškolení a zapracovaní, se na trhu pohybuje málo.

Pracovníky shání také společnost Daikin Industries. Ta v současné době hledá převážně inženýry a strojaře do vývojového oddělení. Z výrobních pozic chybí pracovníci na linkách. „Klimatizační trh se aktuálně rozvíjí, je velká poptávka, takže nové zaměstnance nabíráme stále,“ řekl zástupce firmy Jiří Hadraba. Pracovníky nabírá i firma EvoBus v Holýšově na Plzni-jihu, která se podle zástupců města chce dál rozvíjet.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio