Některá města rozsvítí vánoční stromy ještě před první adventní nedělí

26. listopad 2021 16:23, aktualizováno

Některé vánoční stromy na náměstích se rozsvítí v neděli, jiné se ale rozzáří už dnes. Většina měst také zve ke sledování akce online.

Třeba v Blovicích na jižním Plzeňsku se rozsvítí vánoční strom na náměstí už dnes v 17 hodin.  Lidé mohou vše sledovat  online na  facebookovém profilu města.  Dnes se také rozsvítí vánoční strom na klatovském náměstí, a to v 18 hodin večer.

Kvůli nouzovému stavu trhy skončí

V krajské metropoli se strom na náměstí Republiky rozsvítí na první adventní neděli, tedy 28. listopadu. Kvůli epidemické situaci zve Plzeň místo setkání na náměstí ke sledování náhradního programu na facebooku a v regionálních televizích. Vysílání začne v půl šesté večer a vystoupí v něm například Plzeňský malý lidový soubor. Vánoční jedli obrovskou rozsvítí primátor Martin Baxa a biskup Tomáš Holub.  Kvůli nouzovému stavu jsou bohužel zrušeny i adventní trhy na náměstí.

Už zítra se rozsvítí vánoční jedle v Habrmannově parku  na Doubravce. K vidění tam budou ledové sochy, například obří ledové křeslo nebo třeba sněhulák Olaf. Na Slovanech se strom u obvodní radnice rozsvítí v neděli.  První plzeňský obvod chystá rozsvícení stromu v úterý 30. listopadu v parku u lochotínského bazénu, postupně se pak rozsvítí i stromy na dalších místech, například 7. prosince na louce za školou na Vinicích. 

V centrálním obvodu se  dnes rozzáří také stromek  na Valše a svůj strom by měli mít v dalších dnech i lidé na Borech a ve Skvrňanech. Třeba na návsi v Malesicích se rozsvícení stromečku chytá na sobotní podvečer a v Liticích v neděli.

V Domažlicích zazvoní všechny zvony

Bez kulturního programu se zítra rozsvítí nazdobená vánoční jedle obrovská v Domažlicích. K adventní atmosféře by měli přispět domažličtí zvoníci, kteří před tři čtvrtě na pět odpoledne rozezní všechny zvony ve městě. Zároveň se v šest hodin večer rozezní zvonek Adventník, který se bude ozývat až do Štědrého dne vždy ve stejnou dobu po 15 minut.  Vánoční strom chtějí zítra rozsvítit například v Horšovském Týně a ve Starém Plzenci se strom rozzáří o první adventní neděli, stejně jako v Tachově.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio