Nekonečný problém s kvalitou vody na Velkém Rybníku by mohla vyřešit kanalizační síť

11. srpen 2022 11:25

Oblast kolem Velkého Rybníka u Karlových Varů patří desítky let mezi velmi oblíbené rekreační oblasti. Zatímco chat a rodinných domů v okolí přibývá, lidé se ve vodě uprostřed krásné přírodní scenérie nekoupou.

Velký Rybník u Karlových Varů patří mezi vyhledávané rekreační oblasti západních Čech. V území poblíž lázeňského města a u rozlehlé vodní hladiny se nachází stovky chat a desítky nových rodinných domů. Paradoxně právě zdejší rybník ale v posledních letech není vhodný ke koupání. Špatnou kvalitu vody tam zjistili hygienici i letos.

„Tak do května se tam dá koupat, v červnu se to začíná zelenat a pak není možné se tam vykoupat. Je to škoda, protože je to nádherné prostředí,“ řekla paní Daniela, jejíž rodina vlastní chatu u hladiny Velkého rybníka řadu let. I v letošním roce se do přírodní nádrže koupat nechodí. Hlavně proto že to jako každou sezónu kvůli výskytům sinic a vodního květu nedoporučují hygienici.

Situaci zhoršuje to, že rybník nemá stálý přítok a je závislý na dešťových srážkách. Nepříznivý vliv má i rozvoj celé chatařské a turistické oblasti „Je tam zhruba 600 rekreačních objektů. V některých žijí lidi i trvale, takže samozřejmě svůj vliv to má, protože bohužel v této lokalitě není kanalizační a vodovodní síť,“ řekl Martin Maleček, nezávislý starosta Hroznětína, pod který oblast spadá.

Podle starosty je obtížné na vybudování kanalizační sítě pro rekreační oblasti získat evropské a národní dotace. Tak se musí obec spoléhat na pomoc kraje a vodohospodářů. „Pokračujeme tak, jak se nám podaří sehnat příspěvky,“ dodal Maleček.

V příštím roce má v osadě Velký Rybník skončit třetí etapa výstavby vodovodní a kanalizační sítě. Naděje na zlepšení situace tedy existuje, Než se tak ale stane, budou se lidé v létě chodit koupat raději do přibližně 1 kilometr vzdáleného lomu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio