Nejznámější současný tuzemský sochař Václav Fiala představuje v Sokolově zmizelé pohraničí

15. říjen 2019 13:00

Sochař Václav Fiala z Klatov na výstavě v sokolovském kostele svatého Antotnína Paduánského představuje svůj pohled na krajinu. Jde o krajinu česko-německého pohraničí s pozůstatky po lidech, kteří už v ní desítky let nežijí.

„Fascinují mě části krajiny dotýkané lidmi, ale kteří už z ní zmizeli. Sním o obnově krajiny, ale ne takové, kdy se zdůrazní základy zmizelé stavby, ale její obrysy,“ poznamenal sochař Václav Fiala.  Vytvářet obrysy budov v původní velikosti je téměř neuskutečnitelný plán, ovšem vystavit schematicky ztvárněné zmenšené části budov možné je. A právě tyto práce uvidí návštěvníci sokolovského klášterního kostela. „Je tu asi třicet takových drobných soch, které volně zpodobňují jakési stavby, které kdysi mohly na Šumavě stát. Části schodišť, zvonice, kaple,“ dodal Fiala.

Návštěvníci uvidí také osobitě zpracované části náhrobků

„Z kamene vystupují části původních pomníků. Na některých tvarech jsou ještě pozůstatky nápisů,“ popsal Fiala své práce, které vznikají ze starých německých náhrobků, které vykupuje v kamenických firmách.

V textu k výstavě vysekl Václavu Fialovi poklonu historik umění Jiří T. Kotalík: „Dnes patří Václav Fiala k nepřehlédnutelným osobnostem domácí sochařské scény. Patří k nejvšestrannějším tvůrcům své doby s výrazným monumentálním cítěním a schopností pro silné kontextuální působení jeho soch v konkrétním prostředí. Jeho tvorba je početná, ačkoliv se dopracoval k osobitému výrazu, který jej charakterizuje a jasně vymezuje od profesních kolegů, jeho dílo se v čase proměňuje, protože rád experimentuje,“ napsal renomovaný odborník.

Výstavu v sokolovském klášterním kostele svatého Antotnína Paduánského můžete vidět do konce října.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio