Nejvíce turistů loni zavítalo na hrad v Lokti

16. listopad 2012

Nejnavštěvovanější památkou v Karlovarském kraji se stal hrad Loket. Jeho branami prošlo více než 93 tisíc návštěvníků. Na druhou příčku se dostalo muzeum ve Františkových Lázních a třetí se podle údajů agentury CzechTurism umístil hrad Bečov.

Loketský hrad je jednou z mála památek s celoročním provozem. Návštěvníky láká především expozice útrpného práva. Letos hradní prostory obohatila unikátní výstava faksimile Bible Václava IV. Na hrad by se měl rovněž vrátit původní sbírkový fond loketského muzea podle inventáře z roku 1940 a řada dalších předmětů z takzvané Loketské sbírky.

Sbírku stát začátkem 90. let odvezl z místního hradu a dosud ji Lokti odmítal vydat. Jde o soubor porcelánu, šperků, nábytku, obrazů a zbraní. O tyto předměty plánuje hrad příští rok rozšířit své expozice.

Městské muzeum ve Františkových Lázních spravuje kromě muzejních prostor i hrad Seeberg a přírodní rezervaci SOOS, která se především v letních měsících stává vyhledávaným turistickým cílem.

V Bečově nad Teplou návštěvnost zřejmě ovlivnil fakt, že je otevřená jen třetina celého zámeckého a hradního areálu. Na renesančním paláci a gotickém hradu se pracuje. Situace by se mohla změnit po otevření celého areálu. Mezi prvních pět nejvyhledávanějších památek v Karlovarském kraji se řadí ještě muzeum v Chebu a zámek Kynžvart.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio