Největším hlodavcem na světě je pán trávy, neboli kapybara

19. prosinec 2022
Mezi námi zvířaty

Kapybara vodní pochází z Jižní Ameriky a je největším hlodavcem na světě. Může dosahovat až 80 kg hmotnosti. Svým nevšedním vzezřením a způsobem života se ale zdánlivě podobá praseti nebo hrochovi.

Kapybara vodní

„Připomíná spíše takové prasátko, původně měla kapybara i tento název. Později však byla určena jako hlodavec patřící mezi morčatovité. Má jemnou srst, na níž navazují hrubé chlupy, které mají hnědou až rezavou barvu,“ začal s popisem zvířete chovatel kapybar v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Tomáš Weber.

„Kapybara v indiánském jazyce znamená pán trávy, což napovídá, čím se kapybara živí. Jde převážně o trávy v oblasti vodních toků, kde se tento živočich také běžně vyskytuje. Kapybary žijí ve skupinách, které mají jednoho vůdčího samce a několik samic. Může se jednat o 10-30 jedinců,“ uvedl chovatel.

Pod vodou je tento živočich schopen vydržet až 5 minut: „Je zde ekologická podobnost s hrochem z Afriky, kdy kapybara osidluje podobná místa, a je uzpůsobena právě i životu ve vodě, kdy jsou nozdry, oči a uši v jedné linii, takže se může ponořit a zůstává jí nad vodou tato část hlavy. Kapybara má navíc mezi prsty s drápky, které vypadají spíše jako kopýtka, plovací blány, čili je to skutečně unikátní zvíře,“ řekl Tomáš Weber.

Kteří predátoři na kapybary ve volné přírodě útočí? Poslechněte si reportáž!

Spustit audio