Největší festivalová scéna zůstává opuštěná. Na opravy letního kina ve Varech chybí peníze

4. červenec 2022 08:55

Karlovarský Mezinárodní filmový festival v letošním roce nevyužívá tradičního zázemí letního kina. Vedení přehlídky se na tom dohodlo s představiteli lázeňského města.

Letní kino v Karlových Varech kdysi patřilo mezi nejdůležitější scény Mezinárodního filmového festivalu. Odehrávaly se v něm významné filmové projekce, koncerty i společenská setkání. V letošním roce ale hlediště známého kina zůstane prázdné. Na jeho sezonní provoz a další rozvoj chybí peníze. Budoucnost areálu tak zůstává nejistá.

Před více než 10 roky začali místní nadšenci s obnovou zchátralého letního kina. Zachránili ho tehdy před úplnou zkázou. „První myšlenka byla nostalgie. Druhá byla to, že se kino vybudovalo kvůli filmovému festivalu, kdy je možnost mít tady velké kino pro zhruba tři a půl tisíce lidí," Jaroslav Fujdiar vyjmenoval důvody, které skupinu vedly k záchraně letního kina.

Město pak sezónní provoz historické scény obnovilo tak úspěšně, že sem opět začaly jezdit hollywoodské hvězdy. Jenže ani několik úspěšných sezón k dalšímu významnému rozvoji letní scény nestačilo. Technický stav objektu se začal postupně opět zhoršovat a nové vedení města nákladné opravy areálu odmítlo platit. S novým nájemcem areálu se radnice nedohodla.

Velká ztráta

„Zatím nemáme žádný program jeho využití do budoucnosti a nikým nám nebyl předložen koncept, co s letním kinem,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), podle které se radnice letos rozhodla, že do letního kina už neumístí žádný z doprovodných programu filmového festivalu. Bylo to po dohodě s jeho organizátory. Ti ale odchod z největší festivalové scény vnímají jako ztrátu.

„Samozřejmě nám chybí. Takovou tradicí se stalo, že ty velké hvězdy uváděly jeden ze svých filmů právě v letním kině. Shodou okolností jsem komunikoval s agentem Richarda Geera, který na to dodneška. Samozřejmě chápu, že je to nákladné a doba letních kin je do určité míry pryč, ale to místo je tak unikátní, že bychom jako organizátoři rádi to letní kino měli,“ řekl výkonný ředitel přehlídky Kryštof Mucha.

Podaří se někdy uklidit zaprášení tribuny, opravit podium a promítací plátno? Přijedou do letního kina opět noví Travoltové, aby jim zatleskaly tisíce diváků? To zatím nikdo neví.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio