Největší cínový důl v Krušnohoří se otevřel veřejnosti

11. květen 2015

Unikátní středověký důl Mauritius na Hřebečné byl v pátek 8. května zpřístupněn široké veřejnosti. V rámci slavnostní akce návštěvníci viděli průvod horníků, v jehož čele jel sv. Mauritius na koni. Nechyběla ani hudební vystoupení.

Jen dva týdny poté, co byla slavnostně otevřena štola Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru, došlo ke zpřístupnění další části tajemného krušnohorského podzemí. Důl Mauritius vznikl v roce 1544 a fungoval celých 400 let.

Jedná se o jeden z nejzachovalejších středověkých dolů v regionu a právě díky tomu je zařazen do nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO. Štola se do dnešních dnů dochovala v původním stavu a bude sloužit jako názorná učebnice ražby důlních děl a dobývacích metod, které se používali v minulosti.

Úvodní část štoly byla po dlouhých desetiletích znovu odkryta v roce 2008. V loňském roce byly dokončeny rozsáhlé zabezpečovací práce.

Čtěte také

Letos na konci března byla nad jámou dolu Mauritius dokončena výstavba nového objektu, který poslouží jako zázemí pro turisty a zároveň jako vstup do podzemí. V budově se mimo jiné nachází i prodejna vstupenek a návštěvníci si zde budou moci zapůjčit potřebné vybavení (helmy, svítilny, holínky a pláště).

Pravidelné prohlídky pro veřejnost začaly v sobotu 9. května. Štola bude přístupná vždy od začátku května do konce září od 10 do 18:30 hodin. Jedné prohlídky se může zúčastnit maximálně 12 osob.

Veškeré informace týkající se dolu Mauritius zájemci naleznou na těchto internetových stránkách.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio