Největší české lázně vstupují do nové sezony, chybí jim klientela

6. květen 2022 08:55

Karlovy Vary o víkendu zahájí novou lázeňskou sezonu. Velká část lázeňských domů je na klienty připravená a spoléhat se bude hlavně na hosty z Česka. I letos ale hoteliéři vyhlížejí novou sezonu s velkými obavami.

Covidová epidemie sice ustupuje, hosté se ale vracejí pomalu a překlenout dva roky koronavirových opatření prý nebude jednoduché. „Celý hotel je uzavřen, všude je zhasnuto, chodby jsou černé a je to velice depresivní pocit,“ těmito slovy hodnotila ředitelka karlovarského hotelu Richmond Klára Nýdlová začátek covidových opatřění před dvěma roky.

Letos na jaře vedení hotelu konečně očekávalo start do lepších časů. Konflikt na Ukrajině ale ze dne na den všechno změnil. „Před covidem jsme měli zhruba 90procentní obsazenost, momentálně jsme tak v polovině. To je ale až v současné době. V únoru byla ta situace daleko smutnější,“ potvrdila Daniela Malenová z hotelu Richmond.

Hotel stejně jako podobné areály dokázal přežít díky státní pomoci. I tak to bylo náročné. „Už jen získat klientelu. Rozjezdy jsou pozvolné. Když k tomu přičteme nahřívání bazénu nebo vytápění hotelu, určitě to tady jednoduché nebylo,“ dodala Malenová.

Letos budou chtít hotely oslovit hosty z Česka. Budou se o to snažit celé Karlovy Vary, které v posledních 20 letech spoléhaly zejména na lázeňské pacienty z Ruska. „Oni sem jezdili, znali nás. Tahle klientela tady teď chybí,“ řekla primátorka Andrea Pfeffef Ferklová (ANO).

Prioritou celého lázeňského města je podle ní nahradit hosty z Ruska klientelou z arabských zemí, Turecka, Rakouska, anebo Slovenska.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio