Nejstarší cestovatelský filmový festival Tourfilm zásadně mění podobu

9. září 2019 12:00

Festival Tourfilm se koná od roku 1967, je tak nejstarším mezinárodním filmovým festivalem s cestovatelskou tematikou na světě. Po několika letech mění svou podobu.

Největší změnu zaregistrují samotní návštěvníci, kteří si na zhlédnutí finálových snímků budou muset počkat až do ukončení soutěžní sekce. Ta se vůbec poprvé nebude odehrávat v kinosálech. Hlasování bude probíhat pouze v online prostředí.

Tourfilm je jedním ze 17 členů Mezinárodního výboru turistických filmových festivalů. Jeho posláním je uvést a ocenit dokumentární, propagační filmy a spoty přispívající obsahovou náplní a uměleckou úrovní k rozvoji domácího i zahraničního cestovního ruchu.

Pořadatel, jímž je agentura CzechTourism, do budoucna finančně podpoří jen soutěžní část a propagovat bude finálové snímky ze sekce TourRegionFilm, které lákají diváky do regionů České republiky.

„Festival byl založen před 52 lety, kdy jsme nemohli cestovat. Dnes, kdy je možné vyjet prakticky kamkoliv a na YouTube jsou tisíce cestovatelských videí, je možné využít tyto finanční prostředky mnohem efektivněji. Do budoucna se proto zaměříme na podporu jen té části festivalu, která rozvíjí domácí cestovní ruch,“ vysvětlil ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

Spolupráce s obdobnými festivaly

Agentura v současné době plánuje propojení s jinými festivaly s obdobným konceptem, jaký měl Mezinárodní festival filmů s cestovatelskou tematikou Tourfilm (např. Expediční kamera, Kolem světa, Snow Film Fest a další).

Jedním z nich by mohl být také Festival 5 kontinentů, na kterém by agentura CzechTourism chtěla vyhlásit nejlepší snímky přihlášené do soutěže Tourfilm a TourRegionFilm za rok 2019.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Česká centrála cestovního ruchu - CzechTourism
Spustit audio