Nejstarší a nejúspěšnější youtuber v Česku? Samozřejmě je jím Karel Gott, říká Marek Ztracený

11. červenec 2019

Zpěvák a skladatel Marek Ztracený přišel do studia Českého rozhlasu se synem Markem, který pozdravil všechny posluchače. Přijeli ze Šumavy, kde Marek s rodinou žije, aniž by mu to nějak vadilo v kariéře. Skladba Ta pravá, kterou Ztracený složil pro Karla Gotta, má na YouTube přes 6 miliónů zhlédnutí.

„Můj kamarád novinář Michal mi jednou říkal, že si mu Karel Gott postěžoval: ‘Postrádám v poslední době kvalitní písničky a nějak nemohu narazit na tu správnou.´ ´Napiš mu něco,´ poradil mi Michal a tím mi nasadil brouka do hlavy. Tak jsem si u nás na Šumavě sedl a začal načítat informace o Karlu Gottovi. Zjišťoval jsem, vzpomínal a najednou byly na světě první verše: ´Ty jsi pro mě ta pravá, já tvůj muž, když bylo líp, i když bylo hůř...´ A tak nějak jsem tušil, že tohle bude ono.“

Ta pravá – pro Karla Gotta

Karel Gott je pro Marka Ztraceného velkou motivací a inspirací, a asi ani netuší, jak moc mu pomohl. Marek Mistra oslovil (přes několik lidí) s tím, zda by nechtěl zpívat jeho skladbu. Druhý den mu Karel Gott zavolal a od té doby trvá jejich vzájemná spolupráce. Marek díky němu také nyní píše písničky trochu jinak, protože Mistr ho vyškolil i při rozboru textu, kde ho upozorňoval na chyby. Spolupráce zatím vyvrcholila písní Ta pravá, která má na YouTube už přes 6 miliónů zhlédnutí. A to bylo oficiální video zveřejněno teprve před rokem. "Takže Karel Gott je vlastně náš nejstarší a nejúspěšnější youtuber", směje se Marek. 

Marek Ztracený píše a skládá i pro další naše interprety, například Lucii Bílou nebo Hanu Zagorovou. Písničky dává kolegům rád i proto, že píše generačně odlišným zpěvákům. „Je to pro mě taková výzva. A tu, kromě emocí, pro napsání nové skladby potřebuju,“ říká Ztracený.

Rodina nade vše

Marek Ztracený žije s rodinou na Šumavě a nehodlá na tom nic měnit. V autě sice tráví hodně času, ale to mu nevadí. Na předchozí bujarý život vzpomíná sice rád, ale spokojená rodina je pro něj to nejhezčí a nejdůležitější. Však také své nejkrásnější písničky napsal až po narození syna.

Kdysi se říkalo, že kdo chce udělat kariéru, musí být v Praze, ale tomu Marek nevěří:

„Já jsem důkazem toho, že je to pomluva a není to pravda. Já jsem se na Šumavě narodil, pocházím ze Želené Rudy. V Praze jsem sice rád, ale jenom jeden maximálně dva dny v týdnu. Určitě se cítím více Šumavákem než Pražákem. A když vidím, kolik má doma syn koníčků, blízko babičky a dobrou školu, má podle mě lepší dětství, než které by měl v Praze.“

Chcete vědět, kam často Marek Ztracený, většinou od pondělí do čtvrtka, létá a jaký velký koncert ho čeká? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio