Nejmenší školu v republice mají v Rovné na Sokolovsku

18. září 2019 10:00

Základní a mateřská škola v Rovné připomíná spíše velkou rodinu než klasickou rušnou školu. Podle údajů ministerstva školství je nejmenší základní školou v České republice. 

Aktuálně do jednotřídky dochází šest dětí, ve školce je dětí 12. Podle ředitelky Jany Polívkové by škola nemohla fungovat, pokud by si všichni v kolektivu nebyli blízcí. Pedagogický sbor školy tvoří tři ženy – ředitelka, učitelka na základní škole a učitelka ve školce. „S učitelkou na základní škole se známe hrozně dlouho. Přišla k nám z Mariánských Lázní. Je geniální a má obrovskou trpělivost,“ popisuje Polívková svou kamarádku Martu Šmídovou, která učí v malotřídce.

S učitelkou ve školce, Eliškou Břicháčkovou, má ředitelka také blízký vztah. Aby ne, je to její dcera. Protože jsou všechny části, školka, škola i družina, téměř propojené, pro děti je daleko snazší přejít na vyšší stupeň výuky.

Ačkoli by se mohlo zdát, že vyučovat šest dětí ve třídě může být snadné, jde většinou o děti ze sociálně slabších rodin. „Učila jsem v Mariánských Lázních ve třídě s 30 dětmi, ale ve srovnání s prací tady to byla procházka růžovým sadem,“ řekla s nadsázkou Šmídová. Práce s dětmi v Rovné musí být daleko individuálnější.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio