Nejmenší rotundu u nás najdete na hradě Loket. Až do roku 1966 ji ukrývalo točité schodiště

25. březen 2022

Hrad Loket na Sokolovsku patří mezi nejnavštěvovanější památky v Karlovarském kraji. Více než 800 let starý gotický hrad se tyčí nad řekou Ohří. Jan Lucemburský na něm uvěznil svého tříletého syna, pozdějšího krále a císaře Karla IV. Dnes na hradě najdete třeba rozsáhlou expozici porcelánu, zbraní nebo útrpného práva. A nahlédnout můžete třeba i do nejmenší rotundy u nás.

Stavba s průměrem pouhých tři a půl metru a výškou šest a půl metru byla však dlouhé roky zrakům veřejnosti skryta. Uvnitř rotundy bylo totiž v minulosti vybudováno točité schodiště a díky tomu zůstával dlouho její původní význam neznámý.

Po jejím objevení byla část schodiště odstraněna a rotunda byla zasvěcena sv. Anežce České, kterou zde připomíná obraz. Této světici vděčí hrad Loket za první dochovanou písemnou zmínku, která pochází z roku 1227.

Rotunda je zároveň vstupem do expozice útrpného práva. Ta prezentuje, jak ve středověku probíhala tortura. V někdejších kobkách sklepního vězení mohou návštěvníci díky pohyblivým figurínám sledovat nejčastější středověké mučící techniky. Expozice je doplněna také autentickým audio doprovodem a nechybí ani informační tabule s přesným popisem mučení.

Útrpné právo na hradě Loket

Vydáte-li se na výlet na hrad Loket, neopomeňte ani jeho další expozice – zbraní, porcelánu, gotických nástěnných maleb či historického nábytku. V mineralogické expozici se určitě zastavte u loketského meteoritu. Ten měl v roce 1422 dopadnout na hradní nádvoří a dodnes je největším meteoritem, který dopadl na území naší republiky. Původně vážil 107 kilogramů. V 19. století byl ale rozřezán a jeho větší část putovala za císařem do Vídně. V Lokti zůstal jen čtrnáctikilový kus.

Nejmenší rotundu, meteorit i četné expozice můžete na hradě Loket na Sokolovsku navštívit celoročně. Nevynechejte ani procházku historickým centrem města nebo působivé loketské vyhlídky v okolních přilehlých lesích.

Spustit audio