Nejlepším výčepním piva je letos Vít Voznica

2. červenec 2009

Dvaatřicetiletý Vít Voznica z Ostravy je letos nejlepším výčepním piva v Česku. Rozhodlo o tom národní finále soutěže Mistr výčepní - Pilsner Urquell Master Bartender, které se konalo včera v prostorách plzeňského pivovaru. Podívat se tam byla také redaktorka Monika Zettlová, která se nejprve zeptala staršího obchodního sládka plzeňského pivovaru a zároveň jednoho z porotců Václava Berky, jaká kritéria musí mistr výčepní splňovat.

Ze tří regionálních kol čtvrtého ročníku soutěže pořádané společností SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje, postoupilo do závěrečného plzeňského klání 15 výčepních z celé ČR. Voznica vyhrál zároveň s titulem šanci reprezentovat české umění v čepování piva na mezinárodním finále soutěže v říjnu v Berlíně. O titul světového vítěze bojují letos výčepní z 19 zemí světa.

Žízeň

Do letošní soutěže se v ČR přihlásilo 352 výčepních. Pětici postupujících z každého regionálního kola v Plzni, Praze a Brně si prověřili odborníci při utajeném anonymním nákupu. Zjišťovali, zda adept o titul mistra výčepních pečuje o pivo i o své zákazníky stejně pečlivě v běžném provozu jako při soutěži. Finalisté soutěžili v čepování i ve znalostech a oprvních třech místech rozhodovaly setinky. Na druhém místě skončil František Šlapák z Písku a třetí byl Petr Maruštík z Brna.

autor: čer
Spustit audio