Nejlepší vánoční punč na světě podle Josefa Maršálka

Připravte se už dopředu na letošní adventní i vánoční čas. Zahřát vás může skvělý punč. Recept na ten nejlepší na světě, jak říká, nám prozradil cukrář Josef Maršálek.

Ingredience
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml rumu
  • 50 ml oblíbené pálenky
  • 1 litr černého čaje
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce medu
  •  
  • Na dochucení může být:
  • 2 celé skořice
  • 5 celých hřebíčků
  • 2 badyány

Postup

Do hrnce nalijeme 200 ml červeného vína, 200 ml rumu a 1 litr silného černého čaje. Vše smícháme a přivedeme k varu.

Hrnec odstavíme ze sporáku, přihodíme 1 citron nakrájený na plátky, 1 pomeranč nakrájený také na plátky a med podle chuti. Můžeme přidat i oblíbené koření, ale není to nutné.

Opět přivedeme směs k varu a stáhneme z ohně. Punč by se neměl vařit, jen zahřívat. Pokud bychom směs vařili, unikl by veškerý alkohol, který do punče patří.

Pokud chcete, aby punč měl větší „grády“, přidejte 50–100 ml pálenky.

Nedoporučuji pít horkého punče moc, protože nevíte, kolik máte alkoholu v krvi, dokud to nevychladne.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.