Nejlepší smažený kapr na Vánoce je ten po ďábelsku od Nadi Konvalinkové

Jestli na váš Štědrovečerní stůl neodmyslitelně patří smažený kapr, zkuste ho letos obalit podle rad Nadi Konvalinkové. Vejce nahrazuje ochucenou plnotučnou hořčicí a s receptem slaví úspěch. Je to jednoduché a přitom geniální.

Ingredience
  • 2 kapří filety (nebo maso z 1 kapra)
  • 1,5 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 400 g plnotučné hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 hrst hladké mouky
  • 2 hrsti strouhanky
  • 100 ml oleje
  • 1 velká lžíce sádla

Postup

Dva filety z kapra i s kůží nejdříve zbavíme přebytečných kostí a pak je nakrájíme na širší proužky podle zvyku.

Nakrájené kapří kousky bohatě posolíme z obou stran a sůl řádně vetřeme do masa.

Následně si v misce promícháme plnotučnou hořčici se šťávou z půlky citronu, solí a pepřem. Tato směs nám při obalování nahradí vejce.

Každý kus kapra obalíme nejdříve v hladké mouce a pak v ochucené hořčici. Hořčicí musíme kapra opravdu dokonale zakrýt, aby se na něj dobře chytala strouhanka. Tou obalíme kapra na závěr.

Obalené kousky smažíme ve středně rozpáleném oleji, ve kterém jsme navíc rozpustili i velkou lžíci sádla. Smažíme z obou stran dozlatova.

Usmažené kousky osušíme v savém ubrousku. Podáváme s citronem a bramborovým salátem.

Naďa Konvalinková

Recept pochází z rodiny Kaiserů. Po té, co se Naďa vdala, hned první Vánoce smažila kapra po ďábelsku a od té doby ne jinak. Kapr získá díky hořčici lehce pikantní chuť, ale ne takovou, aby překryla rybí dojem.

S Naďou jsme si užili příjemný adventní čas v kuchyni vyzdobené vánočně, u šálku exotické kávy s kardamomem a při veselém povídání. Bylo to jako vždy láskyplné, něžné a rodinné.

Naďa Konvalinková s vánočním kaprem