Nejlepší koláč z Přeštického koláčování 2011
Recept na vítězné koláče z Přeštického koláčování 2011
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru
6 žloutků
70 g droždí
1 lžíce rumu
cca 500 ml mléka
sůl
tvarohová, povidlová a maková nádivka
rozšlehané vejce na potření
rozinky
mandle
Postup:
Nejprve utřeme máslo s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Když hmota nabude, přidáme kvásek, připravený z droždí, trochy vlažného mléka, několika lžic mouky a trochy cukru. Dále přidáme mouku, rum, sůl a zbylé vlažné mléko. Zaděláme těsto, které hodně propracujeme. Jeho povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na díly o hmotnosti cca 120 g. Každý zakulatíme a necháme opět vykynout. Pak z každého bochánku vytvarujeme koláč, obrubu pomažeme rozšlehaným vejcem a podle zvyku naplníme tvarohem, povidly a makovou nádivkou. Dozdobíme rozinkami a mandlemi. Pečeme prudčeji v dobře vyhřáté troubě. Hotové koláče pocukrujeme nebo je ještě před tím pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.
Celková doba přípravy cca 4 hodiny
15 – 20 koláčů o průměru 20 cm
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.