Nejlepší je za čerstva. Kromě pesta upotřebíte medvědí česnek do polévek a salátů

26. květen 2023

Medvědí česnek je výborným antibiotikem, obsahuje velké množství jódu, snižuje krevní tlak a napomáhá detoxikaci. Může působit i projímavě a močopudně. Často se o něm mluví jako o životabudiči – jeho povzbuzující účinky oceňovali už naši předci, kteří ho považovali za povzbuzovač oslabeného nervového systému.

Využívá se v teplé i studené kuchyni, ovšem nutno zdůraznit, že nejlepší a nejzdravější je čerstvý. Přidat ho můžete do jídel, kam dáváte běžný česnek, cibulovou nať nebo pažitku. Dá se odšťavnit, použít do polévek a salátů.

Čtěte také

Jeho nektar vyhledávají lesní včely, proto se můžete u včelařů setkat i s medem z medvědího česneku. Čerstvý má specifickou vůni, ale toto aroma se s delším skladováním vytrácí.

Šťáva z listů medvědího česneku se používá jako hmyzí repelent. Pokud si na jeho vitamínech a živinách chcete pochutnat i po nějaké době, nejlépe se dá uchovat ve formě pesta, navíc si nezničíte cenné vitamíny. Jak na to? Budete potřebovat: 120 g medvědího česneku, 15 g soli, 100 ml kvalitního rostlinného oleje. Přidat můžete opražená semínka a oříšky.

Spustit audio

Související