Nejlepší hřibové karbanátky pro všechny milovníky hub usmažil Milan Dymák ze Zlína

Tenhle ryze letní recept doporučuje všem houbařům a milovníkům hub Milan Dymák ze Zlína. Nejlepší jsou z hříbků. Oceníte intenzivní houbovou chuť obohacenou o slaninu, cibulku i koření. Jsou navrch křupavé a uvnitř vláčné. Hodí se k nim brambory a lehce orestovaná cibulka nebo fazolky.

Hřibové karbanátky

Ingredience:

750 g hřibovitých hub (čerstvé nebo zmrazené)
olej na smažení
2 lžičky kmínu
200 g uzené slaniny
3 svazky jarní cibulky
2 vejce
100 g strouhaného sýra
100 g nakládané kukuřice bez nálevu
3 hrsti strouhanky
1 hrst libečku
1 lžíce majoránky (nemusí být)

Postup

Houby nakrájíme na centimetrové kousky. Do kastrolu dáme orestovat na oleji na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Když zesklovatí, přidáme houby spolu s kmínem a podusíme pod pokličkou asi 15 minut.

Mezitím si v rendlíku orestujeme nasucho uzenou slaninu nakrájenou na kostičky dozlatova.

Houbovou směs necháme vychladnout a v míse pak smícháme se slaninou a nasekaným libečkem. Přidáme kukuřici a 2 celá vejce (můžeme podle hustoty přidat ještě jedno). Dále přidáme nastrouhaný sýr a nakonec strouhanku, aby směs zhoustla. Nesolíme, slanina by měla na osolení stačit.

Ze směsi tvarujeme v ruce placičky o průměru 8 cm a síle asi 2 cm.  Na pánvi rozpálíme olej a karbanátky osmažíme po obou stranách dozlatova.

Jako přílohu podáváme bramborovou kaši nebo zelené fazolky.

Milan Dymák

Recept si vymyslel před lety, když byla veliká úroda hub. Za nejlepší houby považuje do receptu hříbky, ale můžete je udělat i z jiných hub. Hodí se třeba masáci. Naopak nedoporučuje kozáky.

Přivítal nás u sebe doma v klasickém malém cihlovém baťovském domku. Na stole na nás čekaly chlebíčky a také domácí Dymákovice ze švestek. Potěšil nás dokonce stojacím logem Pochoutkového roku v plexisklové destičce. Prožili jsme, jak je naším zvykem, veselé a přívětivé odpoledne.

Milan Dymák a Patrik Rozehnal