Nejhorší houbařská sezóna za posledních 10 let! Shodují se mykologové

12. říjen 2021

Podle mykologa Zdeňka Hájka houbaři na Plzeňsku opakovaně už 3 roky doufají, že příští sezóna bude lepší. A ona je vždy horší než ta přechozí.

Podobně jako na Plzeňsku to teď s růstem hub vypadá i jinde. „Profesionální mykologové se shodují, že letošní sezóna je nejhorší za posledních 10 let,“ konstatuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Důvod toho, že houby rostou jen sporadicky, vidí především v nedostatku vláhy.

„Postihl nás už druhý suchý měsíc, prakticky celé září nepršelo. Navíc na Plzeňsku je situace nejhorší z celého kraje. Před asi třemi týdny byl hlášen slušný příděl deště, ale na Plzeň připadlo jenom 1 mm srážek. A aby toho nebylo málo, v minulém týdnu, kdy mělo pršet několik dní po sobě, tady napršelo zase pouhých 1,7 mm. To znamená necelé 2 l vody na 1 m², z toho houby nevyžijí. Pršelo hlavně po obvodu České republiky a trochu víc na Vysočině a několika dalších místech,“ popisuje Zdeněk Hájek, který pečlivě sleduje údaje hydrometeorologů.

I přes nepřízeň počasí Mykologický klub Plzeň uspořádal o víkendu mykologickou vycházku do lesů kolem Kamenného rybníka. „Cesta ke kolomazné peci je ve vlhčím úseku, je tam rašeliniště. Uprostřed lesa nebylo téměř nic,“ vypráví předseda plzeňských mykologů, „ale na okrajích cesty jsme v 10 lidech nakonec nasbírali neuvěřitelných 46 druhů hub. Jednalo se spíš o nejedlé houby nebo i houby dřevní, chorošovité. Z jedlých hub to byl např. kozák topolový, lakovka ametystová a líha nahloučená.“ Když je dobrá sezóna, nacházejí houbaři při srovnatelných akcích více než 100 druhů hub.

Zaznamenali účastníci vycházky také nějaké zajímavé nálezy? Čím se vyznačují líhy a které jsou nejčastější? Jak odlišit jedlou bedlu červenající od jedovaté bedly zahradní? Které houby můžeme na podzim sbírat na lukách a pastvinách? Jsou všechny špičky jedlé? V houbařské poradně odpovídá mykolog Zdeněk Hájek.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.