Nejdek ukrývá další regionální zajímavost. Jeden z domů na kraji města se proměnil v železniční dopravní kancelář

19. říjen 2020

Unikátní zabezpečovací přístroje, dobový nábytek, historické fotografie a listiny. Tak vypadá úvodní část expozice retromuzea v Nejdku. Provozovatelé muzea jeho úvodní místnost upravili v letošním roce. Využili k tomu část přístrojů, které se jim náhodou podařilo získat.

Drážní expozice je zaměřená hlavně na osobnost podnikatele Mattoniho. „Sama dopravní kancelář představuje Mattoniho železnici, která vedla z Vojkovic do Kyselky. Je to úvodní místnost a vstup do naší expozice Mattoni,“ uvedl spolumajitel retromuzea Ladislav Sýkora.

Drážní část expozice využívá bohatého archivu muzea, který vznikal v posledních 10 letech. Hlavní impuls k úpravě části muzea vznikl poté, co se k majitelům dostaly unikátní dobové zabezpečovací přístroje. Dnes už v provozu nejsou prakticky nikde. Přístroje se do muzea dostaly ve špatném stavu. Řada součástek byla poničená.

Nákladné opravy pomohlo finančně zajistit město Nejdek. Při záchraně přístrojů bylo patrné, že opravdu pocházejí z bývalých Sudet. Část nápisů se dochovala v němčině, a další části někdo v minulosti přemaloval. „Na těch přístrojích je to krásně patrné. Zejména na tom ústředním řídícím přístroji, je tam dodnes patrné, kde byly původní bronzové štítky s německými nápisy, které jsou odsekané. Byly nahrazené ručně malovanými, které vznikly někdy po roce 1945,“ popsal Sýkora.

Příběh Retromuzea a jeho dopravní kanceláře zdaleka nekončí. K úplnému vybavení totiž stále něco chybí. Kvůli současné bezpečnostní situaci v zemi je teď expozice dočasně uzavřená. Její majitelé ji chtějí otevřít v květnu roku 20201.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související