Neil Diamond: Sweet Caroline, písnička z Kongresové knihovny

Americký zpěvák a skladatel Neil Diamond se může pochlubit nejen tím, že prodal přes 100 milionů desek, ale také tím, že obohatil repertoár mnoha dalších pěveckých kolegů, jakými jsou třeba Barbra Streisand, Monkees nebo u nás Pavel Bobek.

"Krajem já šel, šel dál jak v snách. A s láskou chtěl zas stoupat na rodný práh. Já ctím ten kraj, tam líp mě znaj". To zpíval svého času Pavel Bobek. Skladba se pro něho stala jednou z nejoblíbenějších a v jeho repertoáru náležela mezi nejposlouchanější. Bobek si písničku vypůjčil od Neila Diamonda, který si získal celosvětové renomé jako zpěvák, ale stejnou měrou jako skladatel. Hit, který Diamond napsal v r. 1971 a který nese název I Am…I Said se v krátké době stal dalším milionovým singlem z jeho autorské dílny. Zpěvák o něm prohlásil, že je to písnička, která se mu v jeho životě skládala nejobtížněji.

V té době měl už za sebou letitou pěveckou a skladatelskou kariéru, kterou zahájil společně se svým kamarádem v r. 1960, když založili duo zpívající ve stylu Everly Brothers. Za dva roky se stal profesionálním skladatelem a za další dva roky natočil první singl.

V průběhu dalších let se s jeho hlasem prodalo více než 100 milionů desek. V Americe je pro muzikanta jedním z největších vyznamenání, když je jeho skladba vybrána k uchování v Kongresové knihovně, v Národním registru nahrávek. Hudba se zde ukládá podle toho, že je uznána jako kulturně, historicky a esteticky významná. Této pocty se dostalo i Diamondově písničce Sweet Caroline.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio