Nedostatek léků? Penicilin zatím máme, ale jen zbytky, hlásí lékárny v Liberci

V České republice není momentálně dostatek léků s penicilinem. Situace v Liberci není o nic lepší. Můžou za to výpadky dodávek do Česka.

Čtěte také

„Máme tady jen jeden jediný léčivý přípravek s penicilinem, jinak vůbec nic,“ říká lékárnice v Lékárně U Orla na Soukenném náměstí v Liberci. „Sirupy pro děti jsou úplná tragédie, ty nejsou vůbec,“ dodává.

Jediná výjimka, kde nedostatek penicilinových léků zatím nehlásí, je Lékárna U Raka v Moskevské ulici. „Pro naše pacienty máme zásobu v dostatečném množství. Ale pokud dojdou, z prstu si je nevycucáme,“ vysvětluje vedoucí lékárny. V Jizerské lékárně mají také pár léků, ale ne úplně všechny.

Obecné informace o dostupnosti léků se dají najít na internetových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Informacemi o dostupnosti léků v jednotlivých lékárnách SÚKL nedisponuje,“ sdělila Českému rozhlasu mluvčí ústavu Klára Brunclíková.

Jaká je situace ve velkých lékárenských řetězcích? A kolik léků bude na podzim? Poslechněte si reportáž Patrika Fišera. Byla natočena 17. srpna 2023.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související