Nedělní Noční linka: Váš životní rádce aneb Víc hlav víc ví

26. duben 2020

Za kým jste si chodili v životě pro rady? S kým jste se radili v důležitých záležitostech? Čí názor byl nebo je pro vás důležitý - někoho z rodiny nebo přátel? Kdo byl váš nejbližší rádce - maminka, tatínek, babička nebo někdo jiný? Jaké jejich rady jste si vzali k srdci a na jaké často myslíte? 

Říkáte si o některé radě, kterou jste jako mladí nedocenili, tenkrát měli pravdu?

Poradit se nebo zkonzultovat své budoucí plány chodí mladí Češi především za maminkou, tvrdí vědci z Masarykovy univerzity. I když je lidem třeba už přes dvacet, názor matky je pro ně stále důležitý.

Podíl matky na jejich rozhodování je hodně silný i podle Lenky Lacinové z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, která se podílela na dlouhodobém výzkumu, který mapoval chování, postoje a cíle mladých Čechů a Češek. Z něho kromě jiného vyplynulo, že matky mají i u dospělých dětí pozici rádkyně.

Je jedno, jestli se jedná o dcery, nebo syny, pro poradní hlas chodí potomci shodně. Samozřejmě je to dáno už od dětství.

U dětí narozených počátkem devadesátých let se mluvilo o absenci otců, protože mnoho mužů dostalo po revoluci možnost podnikat a budovat kariéru. Ženy se staraly o děti.

Kdo byl vaším rádcem či rádkyní? Za kým jste chodili vy, když už jste nevěděli a nebo si chtěli něco potvrdit? Na vaše příběhy a vyprávění se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio