Nedělní Noční linka: Česká (moravska, slezská) stopa

11. prosinec 2022

Když přesně před 50 lety (11. prosince 1972) Apollo 17 přistálo na Měsíci, objevila se v dějinách v jistém smyslu i další česká stopa. Jeden z posádky, Eugene Cernan totiž patřil mezi americké astronauty s českými a slovenskými kořeny.

Pokud bychom při hledání české stopy zůstali ve vesmíru, nemohli bychom pominout ty otisky, které zanechali čeští vědci zapsaní významně do historie poznávání kosmu – Zdeněk Kopal, Petr Jakeš, Luboš Kohoutek a mnoho dalších.

Naší vesmírnou stopou mohou být i družice Magion nebo Mimosa či detektory kosmického záření na palubě Mezinárodní kosmické stanice. Ale rozšiřme své pátrání ještě více a připomeňme si jména Prokop Diviš (hromosvod), Josef Ressel (lodní šroub), Viktor Kaplan (turbína), Jaroslav Heyrovský (polarografie) nebo Otto Wichterle (kontaktní čočky).

Zkrátka my Češi, Moravané a Slezané máme být nač hrdí. A zkusíme, při vší úctě k těm předchozím jménům, najít další?

Pochlubte se, zda jste i vy, či někdo z vaší rodiny, zanechali v dějinách stopu! Své příběhy pište do formuláře níže nebo je svěřte Borku Kapitančikovi na telefonu 731 800 900.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.