Nečtiny na severním Plzeňsku mají problém s nedostatkem vody

5. prosinec 2018 14:15

K čemu je vám rychlé připojení k internetu, když nemáte co pít? To jsou slova starosty Nečtin Jiřího Křemenáka. Do dvou spádových obcí nechá zavážet vodu, protože studny tam vyschly.

Obec dováží jen užitkovou vodu, a tak pitnou si musí lidé kupovat. „Oni to chodí kontrolovat, když voda klesne, tak ji dovezou, což je tak jednou za dva dny. Na vaření se ale voda použít nedá, protože je kalná, a blbě se to používá i na praní, protože je potom prádlo špinavé. Je to hodně velký problém,“ popsal svoje starosti s vodou Stanislav Kulhánek z Plachtína.

Vyschla tam studna, která zásobuje deset domácností. Podobně je na tom Čestětín, tam se to týká jedenácti domů. A to není všechno.

„Velký nedostatek vody se projevil také v naší další čísti Doubravice, kde jsou dvě studny na návsi. Jedna vodu ještě má a ta druhá, mělčí, ji ztratila. Čili tam se také musí dělat opatření, aby byla voda náhradně dodávaná. Samozřejmě mapujeme všechny ostatní zdroje, protože máme i další části. Nové Městečko, kde je jakýsi vodovod, v Lešovicích a v Kamenné Hoře voda zatím je. Považovali jsme za nutné udělat předběžný průzkum na základě hydrogeologického posudku, kde voda je a kde není, a začít se připravovat na vytváření náhradních zdrojů,“ řekl starosta Nečtin Jiří Křemenák.

Problém s vodou pomůžou vyřešit nové studny

Ty budou čtyři, právě u obcí, které trpí nedostatkem vody nejvíc. „Snažíme se využít dotaci životního prostředí na podporu vytvoření náhradního zdroje. Je to trochu administrativně náročnější, ale není jiná cesta. Teď probíhá výběrové řízení na studnaře, kteří by ty studny vyvrtali. Jsou udělané průzkumy, hloubky, návrh technologie, projektová dokumentace, tak doufejme, že se nám to podaří,“ uvedl Jiří Křemenák.

Pak už podle starosty nezbývá jen doufat, že tam voda za prvé opravdu bude, za druhé že jí bude dost a za třetí že bude použitelná. Tedy zdravotně nezávadná. Do té doby bude obyvatelům Plachtína a Čestětína dál doplňovat vodu do studní po domluvě s obcí Nečtiny místní zemědělská společnost.

„Dohodli jsme se s Nečtinskou zemědělskou, protože jsme s nimi zvyklí spolupracovat, že nám vodu zavážejí. Zdrojem vody je starý vodojem, který obec vlastní, ale je v současné době trochu víc znečištěný dusičnany. Voda se dá použít jen jako užitková,“ doplnil starosta Křemenák.

Nejen proto obec na nové vrty spěchá. Rozvoz vody zhruba jednou za tři dny ji stojí kolem dvou tisíc korun.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio