Nechci tady umřít, říká bezdomovec Jan. V mrazivých dnech pomáhá lidem bez domova Armáda spásy

25. leden 2019 10:30

Azylové centrum Armády spásy v Karlových Varech v mrazivých dnech pomáhá desítkám lidí bez domova. Lidé dostávají teplý čaj, svačinu a můžou přečkat noc v teple.

V noclehárně nebo ve vytápěné jídelně mohou přečkat noc. Pracovníci centra poskytují klientům teplé oblečení nebo horkou polévku. „Kromě standardního nízkoprahového denního centra se snažíme poskytovat služby i o víkendu. V současné době umožňujeme lidem z ulice přijít alespoň na dvě hodiny,“ přibližuje činnost Armády spásy její ředitel Martin Roušal.

Pokud někdo přijde v podnapilém stavu, poskytne mu přesto v těchto mrazech Armáda spásy teplé zázemí, nesmí se ale dotyčný projevovat hrubě nebo agresivně.

V zimních měsících je kapacita noclehárny, která činí 28 lůžek, pravidelně naplněná

Na koho nezbyde místo, má možnost alespoň volné židle. Noclehárna je oddělena zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy. „Služby pro ženy tu do roku 2015 nebyly. Poptávka po nich byla, ačkoliv žen bez domova je podstatně méně. Na 100 mužů připadá pouze deset až patnáct žen,“ doplnil Roušal.

Jedním z klientů je pan Jan, který momentálně bydlí v Azylovém domě. „Nechci tady umřít, rád bych byl také někde jinde, protože přeci jen člověk chce svoje soukromí, takhle žádné nemám. Do budoucna bych chtěl někam jít, ale kam, to je ještě otázka. Jedna věc je práce a druhá věc je také trošku levnější ubytování. Jenže někde chtějí i dva nájmy dopředu, ale kde na to vezmu?“ popsal svou situaci Jan.

02808104.jpeg

Pracovníci Armády spásy v Karlových Varech poskytují lidem pomoc v denním nízkoprahovém centru, to má otevřeno od 9 do 15 hodin. V noci pak teplo lidem bez domova poskytuje noclehárna, která je otevřena od půl sedmé večer.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio