Nebýt úrazu, nejsem dnes tím, čím jsem, je přesvědčený handicapovaný sportovec Rostislav Pohlmann

Rostislav Pohlmann z Litovle je jeden z našich historicky nejúspěšnějších handicapovaných sportovců. „Možná bych zůstal tuctovým člověkem bez životních cílů,” dodává.

Rostislav začal intenzivně sportovat bezprostředně po úrazu páteře v roce 1984, který ho na tvrvalo upoutal na vozík. Věnuje se atletice a basketbalu. V atletice získal na pěti mistrovstvích světa osm medailí a dva tituly mistra světa. Zúčastnil se pěti paralympiád, kde vybojoval sedm medailí, jednu zlatou.

V basketbale byl dlouholetým kapitánem našeho národního týmu i hrajícím kaučem, má za sebou několik sezon v profesionálních zahraničních klubech Rakouska, Itálie a Německa a řadu titulů a ocenění.

Jeho největším atletickým zážitkem byl závod v hodu discem na paralympiádě v Aténách, kde ho sledovalo sto tisíc diváků a získal v této disciplíně zlatou medaili.

Poslechněte si celý inspirativní rozhovor s Rostislavem Pohlmannem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio