Nebojte se zadělávaných vepřových jazyků. Recept prozradila 88letá Hana Auerová

Nad vepřovými jazyky mnozí ohrnují nos. Hana Auerová z Týniště nad Orlicí je ale miluje od dětství. Recept 88leté dámy, která se postup naučila od své maminky, zaslouží vaši pozornost.

Zadělávané vepřové jazyky

3 vepřové jazyky
1 větší bobkový list
6 kuliček pepře
3 kuličky jalovce
3 kuličky nového koření
3 menší cibule
100 g másla
100 g kořenové petržele
sůl
2 polévkové lžíce hladké mouky

Postup:

Do velkého hrnce natočíme vodu, do které přidáme pepř, nové koření, jalovec a bobkový list a nakonec i očištěné vepřové jazyky. Když se voda vaří, tak se nesolí.

Když jsou jazyky uvařené, předem si připravíme hlubokou mísu s ledem a ledovou vodou. Do ní pak vložíme rychle uvařené jazyky, aby se zatáhly blanky na povrchu. Potom půjdou krásně oloupat. Vývar si schováme.

Odblaněné jazyky si uložíme stranou a připravíme si základ omáčky. V nízkém kastrolu orestujeme na másle a do zlatova nakrájenou cibuli, poté přidáme nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou kořenovou petržel (nikoli pastiňák) a orestujeme.

Následně směs v kastrolu zasypeme 2 lžícemi hladké mouky a zarestujeme. Po chvilce zalijeme trochou vývaru. Vaříme asi 15 minut, aby nebyla cítit v omáčce mouka.

Následně kastrol sundáme z plotny, necháme směs zchladnout a ve stolním mixéru rozmixujeme do hladka. Vrátíme zpátky do kastrolu, zalijeme zbytkem vývaru a přidáme na kousky nebo širší plátky nakrájené jazyky a necháme provařit.

A mezitím si připravíme těsto na knedlíčky.

Strouhankové knedlíky

100 g másla
2 žloutky
3 rohlíky
¼ litru mléka
snítka petrželky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
strouhanka dle potřeby
2 bílky na sníh

Pak si nasekáme čerstvou petrželku a přimícháme do knedlíkové směsi

Postup:

V míse necháme povolit máslo, přidáme 2 žloutky a třeme do pěny. Aby se směs lépe třela, můžeme přidat trochu strouhanky.

Nakrájíme 3 rohlíky na kostičky, které přidáme do utřené směsi. Přilijeme ¼ litru mléka a necháme chvíli odpočinout, aby se rohlíky napili.

Posléze ochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. S ním šetříme, aby jeho výrazná chuť nepřebila ostatní složky. Navíc větší množství je jedovaté.

Pak si nasekáme čerstvou petrželku a přimícháme do knedlíkové směsi. Dále zahustíme přibližně 200 g strouhanky. Množství můžeme upravit podle potřeby a obliby tuhosti knedlíků.

Nakonec si vyšleháme sníh ze dvou bílků a tím celou směs odlehčíme. Z těsta na knedlíky vytvarujeme kuličky budoucích knedlíčků, které vložíme do vařící směsi s jazyky a uvaříme společně v jednom hrnci. Na stole si každý nabírá z hrnce svou porci.

Hana Auerová

Do soutěže se přihlásila dopisem a neváhala se účastnit i ve svém věku 88 let. Je to energická dáma s optimistickým pohledem na svět, i když ji život občas do života nastavil různé překážky. Vařené jazyky má ráda i uvařené s tatarskou omáčkou. Recept, který nás naučila, je starý 100 let a pochází od její maminky, která se narodila na samém začátku 20. století.