Nebezpečné ftaláty. V hračkách být nesmějí, i přesto bývají

29. listopad 2016

Ftaláty jsou všude kolem nás. Jsou běžnou součástí výrobků z plastů, se kterými denně přijdeme do styku, aniž si přítomnost těchto chemických látek uvědomujeme. Ostražitost je přitom namístě. Hlavně u těhotných žen a malých dětí.

Nežádoucí účinky

Studie na zvířatech prokazují, že nejproblematičtější z ftalátů je schopen narušovat normální sexuální vývoj samčích mláďat savců, např. vyvolávat vrozené vývojové vady prostaty a penisu, vyústění močové trubice, poruchy tvorby spermií. Popsány byly také další nežádoucí účinky, jako zvýšené riziko uhynutí po porodu, zpomalení nitroděložního vývoje, nebo vývojové vady kostí či srdce. U některých ftalátů byly prokázány schopnosti poškozovat játra a ledviny.


Řada ftalátů se řadí mezi tzv. endokrinní disruptory, tedy látky schopné narušovat hormonální systém. Za nejsilnější z nich je považován DEHP, který napodobuje chování ženských hormonů estrogenů.

Jako Evropané jsme nejvíce vystaveni ftalátům konzumací potravin bohatých na tuky, jako jsou např. oleje, mléka, sýry, masa a ryby. A to proto, že došlo ke kontaminaci životního prostředí. Z vody a půdy se ftaláty dostávají do těl hospodářských zvířat, následně v podobě potravin i na náš stůl.

Nejzranitelnější jsou těhotné ženy a malé děti

Za znepokojivé je považováno vystavení ftalátům zejména v případě těhotných žen, předčasně narozených dětí a novorozenců. DEHP a další ftaláty jsou schopny prostupovat placentou z krve matky do vyvíjejícího se plodu, což potvrzují i analýzy pupečníkové krve. Provedené studie navíc ukazují, že ženy podstupující určité lékařské zákroky během těhotenství mohou být vystaveny podstatně vyšším dávkám ftalátů, než činí průměr běžné populace.


Obaly, hračky, podlahové krytiny, hadice, izolace kabelů, sprchové závěsy, ubrusy, ale třeba i pláštěnky, boty nebo zdravotnické pomůcky. Mimo jiné i v těchto výrobcích ftaláty bývají. Využívají se hlavně jako změkčovadla plastů, především PVC neboli polyvinylchloridu. Kromě toho je můžeme najít také v některých inkoustech, nátěrech neb jako přísady v určitých typech kosmetiky. V plastu nejsou ftaláty chemicky vázány, proto se z něj během používání výrobku mohou postupně uvolňovat.

Zákaz některých ftalátů v hračkách a kosmetice

Už koncem 90. let minulého století zakázala Evropská unie šest nejběžnějších ftalátů (DEHP, DIDP, DINP, DBP, BBP a DNOP) v hračkách a výrobcích pro péči o děti do 3 let věku. Později pak byly některé ftaláty omezeny evropskou směrnicí i v kosmetických výrobcích. V rámci nové evropské chemické politiky REACH byla celá řada ftalátů zařazena na „černou listinu“ tzv. látek vzbuzujících mimořádné obavy. Tím sice nebylo jejich používání zatím omezeno, ale spotřebitelé získali právo vyžádat si při nákupu zboží informace, zda konkrétní výrobek obsahuje některý z ftalátů, které byly do seznamu zařazeny.

Seriózní výrobci a zavedené prodejny zákaz použití ftalátů v hračkách respektují. Ale přesto se na české pulty dostávají hračky z PVC, které škodlivé ftaláty obsahují a které se pravidelně objevují na seznamu nebezpečných výrobků, před nimiž varuje ministerstvo zdravotnictví. Nejčastěji se jedná o plastové panenky, které byly vyrobeny v Číně, případně u nich země původu není uvedena. Obsah ftalátů v takových výrobcích může být velmi vysoký, i více než 20% hmotnosti! Například v roce 2014 bylo při akci FTALÁT (společnými silami celní správy a ministerstva zdravotnictví) zkontrolováno několik desítek typů hraček a na základě laboratorních analýz celníci zabavili více než 50 tisíc panenek, které nebezpečné ftaláty obsahovaly!


Epidemiologické studie ze Skandinávie naznačují souvislost mezi výskytem astmatu a materiály obsahujícími ftaláty v domácnostech. Prokázaly statisticky významně vyšší výskyt alergií a astmatu v rodinách s vyšší koncentrací ftalátů v prachu z domácnosti.

Jde to dnes vůbec bez ftalátů?

Ftalátům se lze ve většině případů vyhnout použitím výrobků neobsahujících ani PVC, ani ftaláty. Příkladem takové systematické politiky může být třeba Vídeňská asociace nemocnic, která již od roku 1992 zavádí politiku náhrady PVC ve zdravotnických pomůckách, ale i v obalech nebo stavebních materiálech.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení

  • Před nákupem výrobku žádejte obchodníka o informaci, zda prodávané zboží obsahuje ftaláty nebo jinou chemikálii a zařazenou mezi látky vzbuzující mimořádné obavy dle evropské směrnice REACH.
  • Vyhýbejte se výrobkům označeným značkami PVC, V nebo vinyl.
  • Nekupujte výrobky v obalech z PVC.
  • Nahraďte v domácnosti nebo ve firmě podlahovou krytinu z PVC („lino“) kobercem, dlažbou, parketami.
  • Před ošetřením v nemocnici se informujte, zda používají pomůcky bez PVC měkčeného ftaláty.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.