Ne zcela tradiční štědrovečerní menu? Místo rybí polévky suflé s lichořeřišnicí

24. prosinec 2018

„Ideální Štědrý den má zachovávat některé tradice a vždycky k nim přidat něco nového, abychom nezkostnatěli,“ myslí si autorka květinových kuchařek Jana Vlková a navrhuje nahradit rybí polévku teplým předkrmem.

„Například suflé nezabere moc práce a potěší všechny členy rodiny, kteří se rybí polévky trochu bojí,“ ujišťuje propagátorka kytek k jídlu a nemůže si tento typický francouzský předkrm dost vynachválit, „jeho veliké kouzlo spočívá v tom, že se velmi jednoduše dělá. Je ale třeba dodržet zásadu neotevírat troubu během pečení. Suflé znamená francouzsky nafouknutý, takže je důležité, aby se to neslo na stůl krásně nadýchané.“

Ani v suflé v případě Jany Vlkové nechybí jedlé květy: „Pokud jste si na jaře nasbírali pampelišková nebo lichořeřišnicová poupata a naložili je jako kapary, je skvělé je do toho přidat.

Suroviny pro 6 osob:

50 g másla

40 g polohrubé mouky

400 ml mléka

sůl

pepř

špetka strouhaného muškátového oříšku
4 vejce
nakládaná poupata pampelišky nebo lichořeřišknice (nejsou nutná)

trocha másla na vymazání formiček

Postup:

V rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme mouku, mírně ji opečeme a za stálého míchání přiléváme mléko. Směs mícháme 5 - 7 min. na mírném plamenu, aby zhoustla a důkladně se provařila mouka. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a necháme zchladnout.

Formičky vymažeme trochou másla. Troubu předehřejeme na 210 °C.

Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Do vlažného bešamelu vmícháme nejdřív žloutky, potom poupata à la kapary. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho do směsi zapracujeme. Rozdělíme do formiček.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 - 20 min. v závislosti na velikosti formiček. Troubu v průběhu pečení neotvíráme! Po vyjmutí ihned podáváme.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio