Návštěvy zahrádek restaurací nebo kaváren umožní od pondělí vládní nařízení. Jak vypadají přípravy?

7. květen 2020 11:00

Od pondělí 11. května můžou zahájit provoz restaurace a kavárny s venkovní zahrádkou. Jejich provoz budou ale samozřejmě doprovázet přísná hygienická pravidla.

Provozovatelé musí dodržet rozestup mezi jednotlivými stoly, a to na vzdálenost jednoho a půl metru. U některých podniků to bude znamenat snížení počtu stolů, které na svých zahrádkách nabízí.

Zároveň by měli hospodští zpřístupnit vnitřní prostory, a to kvůli toaletám. Právě to ale vnímají někteří provozovatelé jaké problematické. Kromě toho, že lidé budou procházet vnitřními prostory restaurací, se musí také toalety po každém zákazníkovi vydezinfikovat. Někteří z majitelů vtipkují, že budou muset vyhradit z pracovních týmů jednoho člověka, který bude zajišťovat právě dezinfekci toalet.

Dezinfikovat by také měli židle a stoly před příchodem každého nového zákazníka. Někteří z provozovatelů jsou také dost skeptičtí k samotnému otevření zahrádek, zejména z důvodu absence turistů a běžné klientely. Například jedna z restaurací v Sokolově nemá zahrádku zastřešenou, a proto bude její provoz záležet také na počasí.

Hygienická pravidla budou platit i pro samotné zákazníky

Hosté budou na zahrádkách běžně odsluhováni, a to obsluhou s rouškami. Samotní zákazníci pak mohou roušky sundat během konzumace jídla a pití. Bude pro ně také platit zákaz shromažďování ve vnitřních prostorách restaurace, například na již zmíněných toaletách.

Před jejich návštěvou si budou muset hosté vydezinfikovat ruce. Provozovatelé také umístí dezinfekční prostředky na jednotlivé stoly, aby ji mohli hosté využívat během návštěvy podniku.

autoři: Jitka Čmoková , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio