Návštěvy u umírajících jsou kvůli koronaviru omezeny hygienickými opatřeními

24. září 2020 14:35

Nemocnice, domy pro seniory i hospice musí dodržovat koronavirová opatření. Ta se často dotýkají i návštěv nejbližších členů rodiny u umírající osoby. Počty umírajících s nemocí covid-19 podle odborníků pravděpodobně ještě porostou. Zatím je u nás zjištěno 555 úmrtí.

Hospicová zařízení umožňují, aby i v posledních chvílích mohla být rodina u pacienta. Některá rodině klientů dovolí i přenocovat. V nemocnicích ale mohou existovat oddělení, jako je jednotka intenzivní péče, kde rozloučení s umírajícím pacientem není možné. Jinde je nezbytné dodržet zvláštní hygienická opatření.

„Lékař rozhoduje o tom, zda rozloučení schválí. V současné době je nutné, aby si rodina před návštěvou oblékla ochranný oděv, to znamená plášť, roušku a rukavice. Doba rozloučení je individuální, většinou 10 až 20 min,“ vysvětlila ředitelka ošetřovatelské péče nemocnice PRIVAMED v Plzni Jana Vyoralová. V této nemocnici však o rozloučení s umírajícími projeví zájem přibližně polovina rodin. Tuto možnost přitom nemocnice ze zákona nemůže zakázat.

Viceprezidentka Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Taťána Janoušková vysvětlila, jak fungují opatření při loučení v hospicových zařízeních: „Návštěvy musí mít roušky, měří se jim teplota, podepisují čestné prohlášení, že nepřišli do styku s osobou nakaženou nemocí covid-19. Rodiny umírajících zde mohou být s umírajícím až do konce.“

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio