Návštěvníci chebské Galerie výtvarného umění mohou vidět nejcennější obraz, jaký tam kdy vystavili

27. leden 2020 12:00

Chebská galerie výtvarného umění představila v prostoru Opus Magnum obraz Podobizna Jefima Vasiljeviče Repina z roku 1881. Je srovnatelný s díly starých mistrů jako Rembrandtem nebo Velázquezem.

„Portrét je asi to nejvzácnější, co jsme v naší galerii kdy prezentovali,“ uvedl z bezpečnostních důvodů bez bližších podrobností ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer.

Autorem portrétu je Ilja Jefimovič Repin, který žil v letech 1844 ─ 1930. Repin je považován za nejvýznamnějšího ruského umělce 19. století a jeho tvorba přesáhla hluboko do století dvacátého. K jeho nejznámějším obrazům patří Burlaci na Volze. Proslul i jako malíř historických obrazů a také jako autor několika slavných portrétů (L. N Tolstoj, D. I. Mendělejev, M. P. Musorgskij).

„Vedle těchto známých osobností zobrazil i své blízké, především oba rodiče. Portrét matky se nachází ve sbírce Národní galerie v Praze, ze dvou podobizen otce jednu prodal a dnes je deponována ve Státním ruském muzeu v Petrohradě. Druhou, kterou prezentujeme na naší výstavě, si ponechal až do konce života. Od 30. let se nachází v soukromých rukou v Praze. Od umělcova syna ji získal Emilián Miller, český diplomat, působící v letech 1929 až 1934 ve Finsku,“ popsal anabázi obrazu Fišer. 

Portrétovaný otec malíře sloužil jako vojín u hulánů, účastnil se několika válek, byl vyznamenán, později obchodoval s koňmi a postavil si vlastní domek. Poslední roky strávil v Bělorusku, kde se na usedlosti svého syna věnoval studiu duchovní literatury.

Podobiznu Jefima Vasiljeviče Repina můžete vidět v Chebské galerii výtvarného umění do 5. dubna. K výstavě se uskuteční také přednášky, a to 5. a 19. února na téma Ilja Jefimovič Repin a 26. února na téma Ruské umění v českých sbírkách.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio