Návštěva Leteckého muzea v Kunovicích vám připomene i hokejové zlato z Nagana

12. červen 2021

Letecké muzeum v Kunovicích ve Zlínském kraji je v České republice druhé nejstarší, hned po letišti v Praze-Kbelích. Bylo založeno v roce 1970. Z té doby tu ale už dnes žádné letadlo není. Tehdy chtěla skupina nadšenců zachránit jedno letadlo. To se ale bohužel nepovedlo a stroj skončil ve šrotu. A tak začali odjinud.

Zdejší sbírka se postupně rozrůstala, až se stala jednou z největších v celém Česku. Dnes v ní najdete víc než dvacet strojů, z nichž některé jsou skutečné rarity. Prohlédnout si můžete například Naganský expres, kterým se před více než dvaceti lety domů vraceli naši hokejoví olympijští vítězové.

Naganský expres je rozhodně největším tahákem muzea. Možná proto, že je největší. A také proto, že jeho pozemní převoz z Prahy do Kunovic vzbudil tehdy velký zájem médií. Vznikly o tom nejen reportáže, ale i dokumenty.

„Muzejníci jezdili dva roky do Prahy a to letadlo demontovali tak, aby ho bylo možné přepravit po zemi. Protože ten letoun měl propadlá všechna potřebná oprávnění a nebylo možné ho přemístit vzduchem. A tak ho rozebrali téměř šroubek po šroubku,“ popisuje průvodce muzeem Otomar Šimák. Převoz Naganského speciálu přišel na 600 tisíc korun. Tolik muzeum pochopitelně nemělo. A tak na internetu založilo sbírku. Potřebnou částku se skutečně podařilo vybrat.

Letecké muzeum v Kunovicích

Právě tento letoun byl vyslán do Japonska pro české hokejové mužstvo v čele s trenérem Ivanem Hlinkou, když na Olympiádě v Naganu vyhráli zlato. A mnozí si stále pamatují, jak slavné přivítání je v Praze čekalo. Proto se letadlu říká Naganský expres.

„Když ještě létal, byl tento vládní speciál zařazený do takzvané prezidentské letky. Víme jistě, že s ním letěli prezidenti Václav Havel i Václav Klaus. Uvnitř letounu máme takovou kuriozitu, říkáme tomu prezidentská toaletka, kde nechybí ani popelník. Dneska už něco takové pochopitelně možné není,“ zdůrazňuje průvodce Otomar Šimák.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio