Naučná stezka v Plané seznamuje s historií vody od 19. století po současnost

23. listopad 2020 07:00

Kolem Plané u Tachova vede zajímavá naučná stezka, která přibližuje vodu a vodní díla. Na čtrnácti dřevěných patníčcích, sloužících jako navigační systém, se nachází symboly, které jsou součástí hry pro děti.

Stezka Voda pro život v Plané je druhou stezkou, kterou realizoval Kulturní a okrašlovací spolek KOS z Plané. „Voda je v Plané v mnoha podobách a bylo by dobré to zdokumentovat, dokud tady je,“ poznamenala Blanka Borůvková ze spolku KOS. Stezkou dlouhou necelé čtyři kilometry provádí čtrnáct dřevěných patníčků, které slouží jako navigační systém pro návštěvníky. Na patnících se nachází symboly, které jsou součástí hry pro děti. Symboly vyjadřují cosi závislého na vodě. Jedním ze znaků je například sněhová vločka či džber s vodou. Navigační patníčky jsou ze dřeva a jen v historickém centru na náměstí jsou z kamene.

Mapičku, na které je vyznačen velký okru a zmenšený okruh pro hůře mobilní, např. pro kočárek, mohou zájemci získat na webových stránkách města Plané. Patník číslo jedna se nachází v Revoluční ulici u městského rybníka. „Stezka je koncipována tak, abyste mohli začít odkudkoli. Není důležité, kde začnete,“ doplnila Blanka Borůvková.

Děti se po stezce zabaví hrou

Dětská hra s tajenkou je také ke stažení na webových stránkách Plané. Symboly na patnících si děti přenesou na papír například frotáží a do tajenky doplní, jaký symbol objevily. To znamená, co obrázek, to slovo do tajenky.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio