Naučná stezka a vrch Klobouček jsou vděčným cílem turistů

26. prosinec 2021

Bez klobouku bos, natloukl si nos. Tak zní část známého rozpočítadla. Bez klobouku, respektive Kloboučku s velkým „K“, v tomto případě ale rozhodně nebudete. Naučnou stezku i vrch s názvem Klobouček totiž najdete v Brdech nedaleko Obecnice na Příbramsku.

„Cílem této naučné stezky je ukázat lidem původní zachovalé porosty v Brdech tak, jak zřejmě vypadaly v hluboké minulosti. Najdeme zde převážně listnáče, není to tedy klasický smrk, na který jsme zvyklí,“ řekl na úvod vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj.

Pověst o komtese

Vrch Klobouček s více jak 700 m n. m. dominuje této lokalitě a váže se k němu také zajímavá pověst: „Je to takové romantické jméno. Samotný vrch připomíná klobouček. Pověst vypráví o komtese z rodu majitele zdejšího panství, která se zde usadila společně s lesmistrem a vznešenou společností. Zřejmě to bylo na původní půvabné louce plné orchidejí, a velmi se jí tady líbilo. I sňala si z hlavy klobouček, hodila jej do trávy a vyslovila přání, aby na tomto místě byla postavena  myslivna a k ní aby bylo připojeno tolik lesa, kolik jej stačí do večera objet na svém koni,“ vyprávěl vedoucí muzea.

Tak se také údajně stalo a na tomto místě, přímo pod vrchem Klobouček, byla kdysi postavena hájovna. Stavba tady ale příliš dlouho nevydržela. Dodnes ji připomínají její pozůstatky, které najdeme za oplocením. To, jak hájovna dříve vypadala, je možné si prohlédnout na zdejší informační tabuli.

Vzdálenost od Plzně: cca 72 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio