Naše výrobky jsou spolehlivé. Chceme rozptýlit obvinění bez důkazů, říká šéf Huawei v Česku Kedzia

12. leden 2019

Společnost Huawei čelí nejen v Česku obvinění, že její technologie mohou sloužit ke špionáži. Šéf pobočky pro Česko a Slovensko Radoslaw Kedzia v Řečí peněz tato obvinění odmítá a vysvětluje, proč jsou jejich technologie bezpečné. Ptala se Jana Klímová.

Podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost můžou být zařízení vaší firmy bezpečnostním rizikem. Co tomu říkáte?
Myslím, že kybernetická bezpečnost není záležitost jen jedné firmy, ale všech firem, které jsou na trhu.

Ano, NÚKIB varoval ještě před firmou ZTE, ale teď mluvím s vámi, tak mě zajímá Huawei…
Naše produkty a služby jsou na trhu přes deset let, naši klienti si je oblíbili a jsou spokojení. Naše výrobky jsou spolehlivé a jde o špičkovou technologii.

Vy nemáte obavy, že by vás právě na základě varování NUKIB nyní mohly firmy a úřady v některých případech vyřadit z veřejných soutěží?
Podívejte, my jsme velmi otevřená společnost, snažíme se a chceme spolupracovat. Chceme rozptýlit všechna ta obvinění bez důkazů. Uděláme všechny potřebné kroky, abychom odvrátili tato nepodložená nařčení.

Jaké kroky to budou? Jak chcete vyvrátit podezření tajných služeb, že data mohou přes vaše zařízení proudit do Číny a sloužit tamní vládě ke špionáži?
My splňujeme všechny bezpečnostně informační standardy a také požadavky na ochranu osobních dat GDPR. Máme na to certifikáty. To za prvé. A za druhé: varování NÚKIB není určeno nám, ale našim zákazníkům. Takže s nimi chceme spolupracovat a ukázat jim, že naše řešení a zařízení jsou bezpečná. Kdokoliv nás o to požádá, všechno jim ukážeme. Máme také spousty kybernetických center po Evropě, teď v březnu budeme otevírat další v Bruselu. Chceme tam pozvat všechny naše zákazníky, aby přišli a naše zařízení si otestovali.

Radoslaw Kedzia, generální ředitel Huawei pro Česko a Slovensko

Takže ty konkrétně kroky z vaší strany budou jaké? Certifikáty tedy už máte, ale teď je tu varování NÚKIB. Tedy co budete dělat nového?
Máme certifikáty, to je veřejně známé. Komunikujeme otevřeně na našich webových stránkách, s našimi zákazníky, vycházíme jim vstříc v tom, co potřebují. Nabízíme dodatečně další testování. Když nás kdokoliv o jakékoliv informace požádá, dáme mu je. My nemáme co skrývat.

Bezpečnostní prověrka

Vloni jste říkal, že jako firma si zažádáte o prověrku Národní bezpečnostní úřad. Udělali jste to?
Ano, procházíme tím procesem. Jak už jsem říkal, máme certifikáty. Jde o certifikáty ISO týkající se kvality řízení a také informační bezpečnosti. Máme je proto, že si myslíme, že je to dobré pro naše zákazníky, a také chceme být profesionální firmou. Dalším krokem je tedy bezpečnostní prověrka, je to pro nás prostě další krok. Vyplnili jsme všechny dokumenty a teď čekáme na rozhodnutí.

Kdy jste o prověrku NBÚ požádali?
Bylo to někdy loni.

Podezření vaší firmy se týká toho, že vaše zařízení může odesílat některá citlivá data do Číny, kde je stát může použít ke špionáži. Mohou podle vás tyto certifikáty a prověrky vůbec něco odhalit, nebo je to prostě politika?
My nemusíme nijak spolupracovat s žádnou vládou, nemáme k tomu žádné závazky. Viděl jsem právní analýzy zákonů a předpisů a nikde není nic takového o tom, že musíme  něco dokládat či někomu reportovat. Takže já jsem si na 100 % jistý, že takové požadavky neexistují. Také bych rád dodal, že naše služby ani výrobky za posledních 30 let nevykázaly žádné bezpečnostní riziko. 

Ty spekulace se odvíjejí také od zakladatele společnosti Huawei – Ren Zhengfei začal podnikat poté, co odešel z čínské armády a založil zrovna technologickou firmu. Vy to nevidíte jako něco divného, že by mohla existovat nějak vazba a poptávka od čínské vlády? Nemluvili jste o tom nikdy ve firmě?
Mně to nepřipadá zvláštní. Když někdo ukončí jednu kariéru, tak prostě začne další. Někteří lidé jsou učitelé nebo vědci, a pak se stanou podnikateli. Ale to přeci neznamená, že jejich byznys je napojený na jejich původní profesi. To zaprvé. A za druhé, jsou to všechno jenom spekulace. A naše firma není založená na spekulacích. My se soustředíme na naše zákazníky.

Zadní vrátka v technologiích

Hodně se mluví o tzv. back doors, neboli zadních vrátkách ve vašich technologiích. Ty mohou právě umožnit posílat nekontrolovaně data třeba do Číny. Jak to je?
To se může otestovat. Myslím, že světoví experti na IT toto testují neustále. Když se podíváte na IT weby, tak oni občas najdou nějaké systémové problémy, ale to nezáleží na prodejci, ale na technologiích. V našich zařízeních vyrobených naší firmou v našich továrnách nebyly nikdy nalezeny žádné back doors. To si můžete najít na internetu. U jiných společností se to nalezlo.

V Číně je naprosto běžné, aby firmy špehovaly Západ, tvrdí sinolog

Huawei

Prezident Spojených států amerických chce vypudit z trhu čínské firmy Huawei a ZTE. USA dlouhodobě vyčítá zmíněným podnikům, že jejich zařízení sledují Američany a pracují pro čínskou vládu. S podobným varováním přišel nedávno i český Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Říkáte, že žádná vrátka nemáte. Jak si vysvětlujete, že v zemích jako USA, Austrálie a další, nebyl vpuštěn…
Nejsem zodpovědný za jiné země, takže to není na mě, abych to komentoval. Ale nikdy jsem neviděl žádné oficiální stanovisko, které by nám znemožnilo poskytovat jakékoliv řešení. Většinou to byly novinové články a myslím, že nebyly založeny na faktech. To za prvé. A za druhé, my se na místních trzích soustředíme pouze na naše zákazníky. My jsme jedním ze světových lídrů v 5G technologii. Jsme také ve vedení skupiny pro standardizaci technologií 5G. Takže my se snažíme lidem přinášet nové technologie. Máme v této oblasti také 70 tisíc patentů po celém světě. Jsme firma, která se snaží podporovat digitální revoluci. A očekáváme férový přístup.

Máte už nějakou zpětnou vazbu od zákazníků v Česku? Třeba ČEZ má jeden tendr, kde nabízíte vaši technologii, ale i další firmy, jako třeba telekomunikační Cetin…
Nezaznamenali jsme v tomto smyslu zatím žádnou odezvu ani zpětnou vazbu. Ale ani jsem to nečekal. S našimi zákazníky mluvíme o našem byznysu a dostáváme od nich velmi pozitivní reakce.

Pokud vás někdo vyřadí ze soutěže včetně té na 5G kvůli bezpečnostní hrozbě, co budete dělat? Jste připraveni se bránit u soudu nebo napadnut takové rozhodnutí u antimonopolního úřadu.
O tom je příliš brzo mluvit.

Ovládnout trh

Říká se, že vaše firma vyhrává hodně zakázek díky velmi nízkým cenám. Není to právě politika Číny, ovládnout český, potažmo evropský trh, za každou cenu?
To jsou jen spekulace.

Huawei smartphone

Nejsou to spekulace. Firmy o tom samy mluví, že Huawei bývá levnější.
Naše ceny se odvíjejí od nákladů a my musíme být ziskoví. Opakuji, musíme být ziskoví. Nemůžeme udělat žádný obchod, když nemůžeme mít zisk. Jsem osobně zodpovědný za zisk společnosti a nemůžu tak podnikat se ztrátou. Druhá věc je, že já sleduji trh a myslím si, že nejsme nějak výrazně levnější. Také jsme nějaké tendry prohráli právě proto, že jsme byli dražší. Pak je tu ale ještě další aspekt. Volný trh je založený na schopnosti konkurovat a přinášet tak výhodu pro zákazníky. Jestliže tady bude někdo vyloučen z trhu a bude omezena konkurence, tak to nepřinese nikomu nic dobrého.

Berete varování úřadu tedy jako obchodní válku?
To se netýká byznysu a já to nebudu komentovat. Já mluvím jen o faktech.

Máte problémy s varováním jako u nás i jinde v Evropě?
Ne. Nemáme.

Babiš řekl, že se zbaví telefonů. Promítlo se to?
Myslím, že to není důležité. Nechci to komentovat, stalo se. Je to minulost. My se soustředíme na naše zákazníky a na to, co bude.

Teď je tady přestřelka mezi premiérem a velvyslancem Číny. Premiér po schůzce s ním řekl, že o obsahu lhal. Může to vše poškodit vaši pozici, případně i další čínské firmy, a znejistit vaše klienty?
Jak jsem říkal, jsem byznysmen.

Právě proto. Chcete o tom mluvit s vládou, jestli vás to poškozuje?
My jsme soukromá společnost a nechceme být spojováni s politikou. Naše filozofie je soustředit se na zákazníky. V posledních 30 letech je to základní hodnota naší společnosti. Proto žádné věci, které se dějí okolo, nekomentujeme, není to naše věc.

Byznys v Česku

V česku působíte jako Huawei Technologies přes 10 let. Vaše tržby jsou kolem miliardy. Co je hlavní byznys?
Má tři skupiny: budování komunikačních sítí, podniková řešení a samozřejmě prodej koncovým spotřebitelům, tedy například telefonů. Síťová zařízení a telefony jsou víceméně rovnocenné. 

Právě těch síťových zařízení se týká varování. Takže opravdu nemáte obavy, že budete vyřazeni z dodávek pro 5G?
Už jsem to říkal. Má to dopad na naše podnikání a má to dopad na naši reputaci.

Jak velký je ten dopad? Můžete to nějak vyčíslit?
V tuto chvíli se nedá nic takového říct.

A budete to vyčíslovat?
To je opravdu předčasné říci.

Budete se bránit třeba soudně?
Zase, je to opravdu předčasné. Chápu, že je to teď zajímavé téma, ale my jsme pragmatická společnost. Opravdu je teď velmi předčasné mluvit a spekulovat o tom, co budou nějaké další kroky.

Speciál: Výrobky Huawei jako bezpečnostní hrozba?

Huawei

Vláda i někerá ministerstva se začaly zbavovat mobilů od čínské firmy Huawei. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. To firma Huawei odmítá a požaduje důkazy.

Vrátím se ještě k 5G. Berete to jako velký byznys? Chcete být dodavateli operátorů?
5G je přirozený vývoj. Jsme jedním z lídrů 4G, jsme součástí standardizačních úřadů pro 4G a jsme i součástí autorit pro 5G, naše řešení jsou už zhruba rok dostupná na trhu. Takže je to přirozeně součástí naší nabídky pro naše zákazníky. A jsou to oni, kdo si budou vybírat dodavatele. Myslím, že jsme dokázali, že máme ty technologie a že jsme schopni je dodat. A teď je to na zákaznících, koho si vyberou. Globálně už máme firmy, které si nás vybraly a testují si naše 5G technologie, třeba ve Velké Británii. Takže si myslím, že můžu ujistit, že naše technologii mají vysokou kvalitu a jsou bezpečné.

Máte podepsané memorandum s PPF o spolupráci týkající se 5G sítí. Skupina PPF má zároveň velké investice v Číně. Máte s PPF jako čínská firma speciální vztahy?
Jsou to spekulace. Lidi se snaží spojovat informace, které spolu nesouvisí. PPF je velká firma a my spolupracujeme s její telekomunikační divizí. PPF se zajímala o to, co jsou technologie 5G, a my máme zájem vyjít vstříc zákazníkům v tom, co chtějí. To je celý důvod, proč spolupracujeme.

Váš generální ředitel slíbil během návštěvy Miloše Zemana v Číně před dvěma lety investice Huawei v Česku za 360 milionů eur. Platí to stále, nebo se to teď chystáte přehodnotit?
Díváme se na příležitosti. Všechny investice musí mít podnikatelský smysl, musí to být výhodné pro obě strany. Chceme investovat v oblasti, která bude mít prospěch pro Česko, ale i pro nás. Zkoumáme několik možností, a to vytvořit nějaká centra. Česko má velmi výhodnou polohu ve středu Evropy a podnikatelské prostředí je doposud přátelské a fér. Děláme určité plány, ale není to hotové, takže nemůžu předjímat nějaké rozhodnutí. Ale pracujeme na tom velmi pečlivě a ty investice plánujeme.

To přátelské prostředí v Česku, jak říkáte, se pro vás nemění ani po varování NÚKIBu?
Varování NÚKIB v tuto chvíli nemění nic.

Výzkumná, logistická a servisní centra

Není to zvláštní, že slib investic za osm miliard korun přišel již před dvěma lety a zatím sttále hledáte?
Diskutovali jsme s několika organizacemi, ChzechInvestem, CzecTradem a hledáme možnosti. Také mluvíme s univerzitami o možnosti investic v oblasti výzkumu a vývoje, myslím, že tady máme progres. Ale není to věc, kterou uděláte přes noc. Prostě hledáme příležitosti.

Do kdy se chcete rozhodnout?.
To není jednostranný proces. Na to musí být dvě strany.

Dá se říci konkrétněji, na co se zaměřujete při tom hledání příležitostí? Nebo na co se chcete jako firma do budoucna soustředit? Mluví se o chytrých městech, internetu věcí a tak podobně…
Česko má vědecké úspěchy v řadě oblastí. Je to země automobilového průmyslu a výroby, která na něj navazuje, některé univerzity udělaly obrovský pokrok v nanotechnologiích. Jednáme tedy s univerzitami o společném technologickém výzkumu. My také máme spoustu patentů, jak jsem říkal, a jsme inovativní společnost. Mimochodem, 40 % našich zaměstnanců pracuje ve výzkumu a vývoji. Takže na to se díváme do budoucna, jak zlepšovat technologie. Výzkum přitom nechceme dělat sami. Máme spoustu výzkumných center po Evropě a doufáme, že jedno bude i v České republice. Takové plánujeme nějaká logistická centra kvůli dobré poloze Česka a také zvažujeme servisní centra.

Mluvili jste s univerzitami, jestli si kvůli varování před vaší firmou spolupráci nerozmyslí? Nečekáte problémy?
Nic takového nečekáme. Je to vědecký výzkum. Jak to spolu souvisí? My samozřejmě dokážeme začlenit bezpečnostní podmínky jako součást výzkumu a myslím si, že je to i nezbytné udělat. Ale nevidím, proč by to mělo mít vliv na spolupráci.

Máte nějaký termín, kdy chcete něco udělat?
Přál bych si říct vám víc, ale nemohu nic předjímat.

Jak byl pro vás rok 2018? Úspěšný, nebo se už projevil koncem roku nějaký propad?
Myslím, že výsledky jsou veřejně známé. Máme tu výrazný růst, naši klienti mají naše zařízení rádi, jsou lepší a lepší. Máme jako první na trhu nové funkce, což se zákazníkům líbí. V našem síťovém byznysu jsme také pokročili. Takže nemůžu si stěžovat.

Můžete to nějak říct v číslech?
Všechny naše výsledky jsou auditované KPMG podle mezinárodních standardů, takže nemohu takto nic říkat, raději bych se tedy zdržel komentáře.

autoři: Jana Klímová , dog , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.