Národní památkový ústav přestěhoval relikviář svatého Maura do nové expozice

23. listopad 2021 12:35

Za přísných bezpečnostních opatření památkáři v Bečově nad Teplou přesunuli relikviář svatého Maura do nové expozice. Vzácnou památku stěhovali pracovníci Národního památkového ústavu z původního místa ve spodním zámku do opravených Pluhovských domů.

Přesun chystali správci hradu a zámku Bečov několik dní dopředu a předcházely mu i dvě zkoušky. Na stěhování relikviáře dohlížely dvě desítky policistů i bezpečnostní složky ministerstva vnitra. Policisté nejprve vzácnou schránku uložili do bezpečnostní schránky a poté ji přenesli do nové expozice v Pluhovských domech.

Relikviář je nyní uložený v unikátní bezpečnostní vitríně, která v republice nemá obdoby. Váží několik tun. Ojedinělá je nejenom svojí bezpečností, ale i novými řízenými světly a klimatizací. Na novém místě by měla podle kastelána Tomáše Wizovského památka vydržet desítky let.

Nová expozice Relikviáře svatého Maura vznikala přes dva roky, veřejnosti se otevře v pátek 26. listopadu.  „Nová expozice bude rozsáhlejší a bude se více věnovat sakrálnímu významu relikviáře a také ukážeme některé artefakty z vnitřku relikviáře,“ řekl Wizovský.

Celkové náklady na zpřístupnění památky jsou 250 milionů korun. Relikviář svatého Maura je považován za druhou nejvzácnější movitou památku v Česku hned za korunovačními klenoty českých králů.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio