Narodil se jako Jakub, psal jako Jack. Ze světa odešel dobrovolně

9. listopad 2021 13:20, aktualizováno

Střelou z vlastní pušky ukončil svůj život myslivec Jack Flor ze Stanětic na Domažlicku. Bylo mu 84 let. Věděl totiž, že už by se dál nemohl věnovat tomu, co miloval. Tedy přírodě, lesu a také psaní knížek.

Některé z knih Jacka Flora

Narodil se jako Jakub, ale později si začal říkat Jack. Přesně takhle na něj totiž volali jeho kamarádi z italské fronty během první světové války. Jacka Flora, rodáka ze Stanětic na Domažlicku, ale proslavila úplně jiná uniforma, totiž myslivecká zelená.

Jack Flor vystudoval lesnickou školu v jihomoravské Jemnici. Po studiích a nedlouhé adjunktuře na jihomoravském panství se z něj, stejně jako z jeho dědečka i otce, stal revírník. Nejprve sloužil v Podzámčí a Staněticích. Byl vyhlášeným léčitelem zvěře a ochráncem přírody a svou lásku k přírodě také vepsal do několika knížek.

Zelená penze vyšla teprve nyní

Některé z knih se podařilo vydat až Florově pravnučce Haně Hoffmanové. „Oblíbeným místem Jacka Flora byla Jarčina vyhlídka, po které také pojmenoval jednu ze svých knih,“ prozradila. Mezi další tituly patří třeba Háj nebo Oběť soucitu. „Nejprve začal psát fejetony a povídky do různých regionálních časopisů, pak teprve začal psát knihy, ale všechny měly společné téma – les, příroda a zvířata,“ doplnila.

Hana Hoffmanová

Kniha Zelená penze, kterou Hana Hoffmanová teprve nedávno vydala a pokřtila, líčí Florův konec života. Ten věnoval samozřejmě své životní lásce, lesu. „Povídky v knize jsou smutné i humorné a některé dokonce detektivní, třeba když praděda líčí pátrání po pytlákovi,“ uvedla Hoffmanová.

V 84 letech byla Florovi diagnostikována slepota, se kterou se nechtěl smířit. „Nedovedl si představit, že by nemohl chodit do lesa a věnovat se své práci. 30. července 1980 sám ukončil svůj život v Hradišťanech, kde od konce druhé světové války působil,“ uzavřela paní Hana.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio