Napadlo by vás běžet z rozpálené pláže na jihu Itálie až na Mont Blanc v Alpách? Trojici běžců z Plzeňska ano

27. červen 2017

Miroslav Štefl (45), Konstantin Wiesner (51) a Zdeněk Beneš (37) milují běh. A mají toho opravdu hodně v nohách. Pro pohodové běžce před deseti lety založili běžecký závod Barokomaraton v Plasích na Plzeňsku. Dálkovým během spojili také nejnižší a nejvyšší místo České republiky mezi Hřenskem a Sněžkou. A pak přišla další bláznivá výzva jejich klubu Rumning Klap.

Po zdolání 150 kilometrů dlouhé trasy vymysleli další běžecký cíl. Spojili nejnižší místo Evropy na jihu Itálie s evropským vrcholem ve francouzských Alpách. Poprvé to zkusili v roce 2015, ale nevyšlo to. Neměli dostatek času na jednotlivé etapy a museli se otočit v polovině nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Teď se po dvou letech rozhodli trasu pokořit celou.

V sobotu 17. června dorazil Míra (Miroslav Štefl), Kosťa (Konstantin Wiesner) a Benny (Zdeněk Beneš) do města Savona na jihu Itálie. Právě tady je geograficky nejnižší místo Evropy. Na pláži je nula metrů nad mořem.

Baroko běh vlajka

Povečeřeli pizzu a v pondělí 19. června ráno v 7 hodin se přímo z pláže rozběhli směrem na sever na Mont Blanc. Před nimi bylo 350 kilometrů běhu stále do kopce s celkovým převýšením 13,5 kilometru!

Rozpálený vzduch, rozpálené silnice

Mise byla přeci jen splněna, a to díky Mírovi Šteflovi. Ten měl z trojice běžců nejvíc potřebných lezeckých zkušeností a náročný výstup do neuvěřitelné výšky 4 810 metrů nad mořem za celou výpravu Rumning Klapu v pátek 23. června ve 21 hodin dokončil.

Přiznat si, že na náročnou vysokohorskou etapu nemám síly a potřebné zkušenosti bylo větší hrdinství, než kdyby svoje síly přecenili a museli je v lepším případě zachránit horští záchranáři.

Všem účastníkům tohoto běhu, včetně Martina Spaly, který výpravu podporoval coby motorizovaná zásobovací jednotka, děkuju za všechny amatérské běžce, kteří sní o velkých výzvách. Dokázali jste, že každý běh je hlavně o vůli a také týmové hře. A že touha je zázrak!

autor: Pavel Halla
Spustit audio